Kozmetik Terminolojisi

Kozmetik Nedir?

Kozmetik, tarihi milattan önceye kadar uzanan kimi zaman estetik, kimi zaman sağlık, kimi zaman da diğer insanlardan farklı görünmek amaçlı kullanılmış tüm ürünlerin genel adıdır. Kelime anlamı Latince süs, güzellik anlamına gelen “Cosmos”dan gelir.  MÖ. 3500-400 yıllarında Mısır’da pudranın (talak/talk) kullanılmaya başlanmasıyla günümüze kadar gelişip genişleyerek gelmiştir. MÖ dönemlerde görsel farklılık için kullanılan süt, kül, bitki boyası, pirinç tozu gibi birkaç doğal maddeyle sınırlıyken, ilk çağlarda bu doğal maddelerin karışımla yapılan kürlerin yanı sıra özellikle Asya’da kına, safran vb. renk verici ürünler kullanılmaya başlanmıştır. Orta Çağ’daki birçok yeni gelişmelere kozmetik de bu vesileyle katılır. Bilimle harmanlanıp sağlık alanında da kullanımı yaygınlaşmaya başlayan kozmetik, 20. yüzyıldan itibaren artan teknolojik gelişmelerle birlikte günümüze kadar gelmiş ve devamlı gelişerek şu anki önemli konumuna ulaşmıştır.

Kozmetik Çevirisi Nedir?

Yaşamımızın her alanında var olan kozmetik, uluslararası ticaretin de önemli bir bölümünü oluşturuyor. Örneğin, bir ülkede üretilen kozmetik ürün, kısa süre içerisinde dünyanın her ucuna ulaşabiliyor. Ürünlerin ithal edildikleri ülkelerde doğru anlaşılması için, kozmetik çevirisi sektörüne olan ihtiyaç oluşmakta. Bu vesile ile kozmetik çevirisi sektörü son zamanlarda önemini iyice arttırmış durumda.

Kozmetik çevirisi denilince akla sadece renk renk göz farları, rujlar veya ojeler gelebilir. Fakat kozmetik çevirisi tamamen bunlardan ibaret değildir. Kozmetik çevirisi; ürünlerin kimyasal içerikleri, uyarıları, kozmetik jargonu, kullanım talimatları, önerileri ve daha birçok şeyi, kısaca kozmetik dünyasının tüm detaylarının çevirisini kapsamaktadır. Çeviriyi yapacak kişinin ise kozmetik dünyasını yakından takip eden, yeterli terminoloji ve bilgiye sahip bu alanda uzman birisi olması gerekir.

Kozmetik Çevirisinde Hangi Tür Belgeler Çevrilir?

Kozmetik alanındaki firmaların tanıtım broşürleri, reklam yazıları, içerik yazıları, etiketler, uygunluk belgeleri, resmi evrakları, her türlü turistik tesisin kozmetik konulu çevirileri, kozmetik sektörü hakkında bilgilendirme yazıları, kozmetik konulu kongre bildirileri, MSDS çevirileri, uluslararası kozmetik fuar tanıtımları genel olarak kozmetik alanındaki çevirilerdir.

Kozmetik ve Biyokimya:

Kozmetik, yalnızca estetik ve kimya alanını ilgilendiren bir alan değildir. Kozmetiğin bilimle harmanlanmasında ve estetik amacının dışında sağlık amacını da gütmeye başlaması da biyokimyanın sayesinde olmuştur. Hücre gibi en küçük yapı taşından, en gelişmiş organa kadar tüm canlı dokuları inceleyen ve tüm bunları oluşturan unsurları araştırın bilim dalına, Biyokimya denir. Dermatoloji, Mikrobiyoloji, Toksikoloji gibi bilim dallarıyla birlikte kozmetik araştırmaları yapıp, ürünlerin ve yöntemlerin iyileştirilmesine veya yeni ürün, yöntem üretilmesine katkı sağlar.

Kozmetik amaçlı kullanılan kimyasal maddeler:

1. Anorganik Maddeler (kil ve türevleri, metaller) = Inorganic Substance

2. Organik Maddeler (fenol, triklor, asetikasit, alfa hidroksi asitler vb.) = Organic Substance

3. Biyokimyasal Maddeler (Proteinler, vitaminler) = Biochemical Substance

gibi 3 başlık şeklinde açıklanabilir.

Kozmetik amaçlı kullanılan biyokimyasal moleküller ise:

  1. 1. Enzimler = Enzymes: Enzimler, protein ve lipitleri parçalayarak ölü hücrelerin atılmasını ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlamaktadır. Cilde maskeleri de bu kategoride ele alınmaktadır.
  1. 2. Vitaminler = Vitamins: Kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılan vitaminler:
  1. A. A Vitamini: Doğal cilt fonksiyonlarını, enzim aktivitesini ve cilt elastikiyetini arttırmada ve epidermisi kalınlaştırmada,
  1. B. B Vitamini: B2 vitamini kozmetik ürünlerinde renklendirici olarak, B3 vitamini cildi onarma ve ince çizgileri-kırışıklıkları azaltmada,
  1. C. B5 Vitamini: Saç bakım ürünleri ve saç kremlerin dışında cildi nemlendirmede,
  1. D. C Vitamini. Hücre yenilenmesinde, cilt sıklığını ve ışıltısını arttırmada ve ağız bakım ürünlerinde
  1. E. D Vitamini: UV hasarı, kırışıklıkları ve diğer morfolojik değişimleri önlemede,
  1. F. E Vitamini: Antioksidanın yanı sıra cildi nemlendirmede, rahatlatma, hasarları önleme ve güneş yanıklarına karşı korumada,
  1. G. K Vitamini: Gözaltlarındaki siyah halkalar ve cilt yaralanmalarında,

kullanılırlar.

3. Hormonlar = Hormones: Hormonlar, salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin, tiroksin vb. fizyolojik etkisi olan maddelerin genel adıdır. Cildin, saçların ve bedenin gelişip şekillenmesinde önemli rolleri vardır. Cildin en önemli koruyucusu östrojen hormonudur. Progesteron ise cildin gergin görünmesini sağlayan bir hormondur.

Melatonin hormonu, geceleri üretilip organizmayı uykuya hazırlar, özellikle gece kremlerinde cildi tazelemek ve kırışıkları gidermek için kullanılır.

4. Lipitler = Lipids: Zeytinyağı, badem yağı, gül yağı, sığla yağı, bergamot yağı, yasemin yağı vb. yağlar cildin beslenmesine ve temizlenmesine yardım ederek kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez maddelerini oluştururlar. Bunların dışında Linoleik ve Linolenik gibi esansiyal yağ asitlerinin (vücutta sentezlenemeyen yağ asitleri), cildin bariyer fonksiyonunu korumak ve epidermal su kaybını önlemek gibi görevleri vardır. Eksikleri halinde cildin kuruması ve pul pul dökülmesi görülür.

Lipitlerin %50’sini seramitler, %25’ini kolesteroller ve geri kalanını yağ asitleri oluşturur. Cilt yaşlandıkça seramit miktarı azalır, sabun ve yüzeysel aktif madde kullanımı da seramit oranını düşürür.

5. Peptit ve Proteinlerdir = Peptides and Proteins: Peptit ve Proteinler canlılarda en çok bulunan moleküllerdir. Birçok kozmetik alanda kullanılmaktadır. Başlıcaları:

  1. A. İfade Kırışıklıklarını Azaltan Ürünler: Hegzapeptit (Glu-Glu-Met-Gln-Arg-Arg)’in bir protein kompleksiyle etkileşime girip hücre uyarıcı nörotransmitterleri inhibe ederek ifade kırışıklığını azaltmaya yardımcı olur.
  1. B. Ekstrasellüler Matriks Onarıcılar: Bunlarla ilgili in vivo (ölü bir organizmadan veya organizma parçasından) ve in vitro (laboratuvar ortamında ya da yapay koşullarda) çalışmalar yapılmış ve kırışık yüzeyini, hacmini, yoğunluğunu ve derinliğini ölçerek ciltteki düzelmeler gözlenmiştir.
  1. C. Melanin Aktivatörleri: Bu protein yapısındaki hormonun enjeksiyonlar verilmesi cildin yanık görünümlü olmasını ve açık tenli kişilerde cildin koyulaşmasını sağlar.
  1. D. Proteolitik Ajanlar: Bacillus subtilis mikroorganizmasının fermantasyonu ile elde edilen bir proteazla hücre yenilenmesi, tazelenmesi ve ince bir dokuya ulaşması sağlanır.
  1. E. Hücre Koruyucuları ve Isı Şok Protein Uyarıcıları: Ectothiorhodospira halochloris

bakterisinin sentezlediği ectoin (zorlu iklim koşullarında hayatta kalmak için salgıladıkları doğal hücre koruyucusu bir etken madde) maddesinin ostomik dengeyi, biyomembran yapısını ve nükleik asit ve protein kararlığını koruyarak UV ışınları gibi ekstrem koşullara karşı hücreyi korur.

  1. F. Fitoplankton ve Alg Kültürleri: Kötü çevre koşullarına karşı savunma mekanizması olarak antioksidanlar, peptipler, vitaminler, yağlar, yağ asitleri gibi farklı molekülleri sentezleyerek hücreleri korur.
  1. G. Serbest Radikal Yakalayıcılar: DNA’yı korur ve serbest radikallerin tahrip edici etkilerini azaltır. E ve C vitamini, glutatyon ve ubikinon gibi enzimatik olmayan anti-oksidan moleküller de serbest radikallerin etkisini gidererek dışardan organizmayı korur.
  1. H. Resveratrol: Bir antioksidan olan resveratrol polifenolik fitoaleksin bileşiğidir. İn vivo ve in vitro çalışmalarda lokal olarak uygulandığında UV-B den kaynaklanan deri hasarını ve oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir.
  1. I. Koenzim Q10: İnsan hücrelerinde bulunan ve yağda çözünen bir antioksidandır. Başta cilt yaşlanmasına karşı ürünlerde olmak üzere bu bileşik birçok kozmetik üründe kullanılmaktadır.
  1. J. Alfa Lipoik Asit: Hem yağda hem de suda erime özelliğiyle C ve E vitamininde daha fazla etkili olan bu antioksidan, cilt hücrelerini serbest radikallerin yaşlandırıcı etkilerinden korur.

Kozmetik Terimleri:

İNGİLİZCE TÜRKÇE
ABRASIVE AŞINDIRICI: Zımpara taşı veya ponza taşı gibi aşındırma, yumuşatma veya parlatma amaçlı kullanılan ürünler.
ACNE AKNE/SİVİLCE
ACNE VULGARIS AKNE VULGARİS: Sivilcenin bilimsel adı.
ACRYLIC AKRİLİK: Suyu veya nemi püskürtme özelliğine sahip bir tür dış boya.
ACTIVE INGREDIENT ETKEN BİLEŞEN
AGE SPOTS YAŞLILIK LEKELERİ
ALPHA HYDROXY ACID (AHA) ALFA HİDROKSİ ASİTLER: Meyve asitlerinden elde edilen ve yaşlılığı önlemede kullanılan bileşik.
AFTER SUN MOISTURIZER GÜNEŞ SONRASI NEMLENDİRİCİ
ALLERGEN ALERJEN
ALMOND OIL BADEM YAĞI: Saç ve cilt bakımında kullanılan bitkisel ürün.
ANTI-OXIDANT OKSİTLENMEYE KARŞI (ANTİOKSİDAN)
ANTI-AGER YAŞLILIĞA KARŞI: Yaşlanmayı geciktirici ürünlerin genel adı.
ANTIBACTERIAL ANTİ BAKTERİYEL: Bakteri oluşumunu engelleyen üründür.
ANTICAKING TOPAKLANMAYI ÖNLEYİCİ: Toz haline getirilmiş veya granüler maddelerin yığın oluşturmalarını önleyen maddelerdir.
ANTI-DANDRUFF KEPEK ÖNLEYİCİ: Saç kepeği önleyici ürünler.
ANTIPERSPIRANT TER ÖNLEYİCİ: Uygulandığı bölgede ter üretimini azaltan bileşenler.
ANTI-WRINKLE KIRIŞIK ÖNLEYİCİ
ARTIFICIAL NAILS PROTEZ TIRNAK
ASCORBIC ACID ASKORBİK ASİT
ASTRINGENT ASTRENJAN: Dokuları sıkılaştırma özelliği vardır. Yüz temizleme ürünlerinde kullanılır.
AUTO BRONZER OTOBRANZAN: Güneşsiz bronzlaştırıcı
BAKING/COOKING PİŞİRME: Makyajı bol pudra yardımıyla yüze iyice yedirme yöntemi.
BARIUM SULFATE BARYUM SÜLFAT: Kozmetikte beyazlaştırıcı olarak kullanılan bir ajandır.
BASE COAT

BAZ KAT: Oje kullanımında, koruyucu alt tabaka için kullanılan kozmetik terimi.

BASE MAKEUP MAKYAJ BAZI: Makyaj bazı gözenekleri kapatmak ve cildin pürüzsüz bir şekilde ortaya çıkmasını sağlamak için kullanılan makyaj malzemesidir.
BENTONITE BENTONİT: Cilt temizliğinde kullanılan, emici özellikli kil.
BENZOIK ACIDE BENZOİK ASİT: Cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir tür prezervatif(koruyucu).
BENZOPHENONE BENZOFENON: UV ışınlarına karşı koruyucu.
BENZOYL PEROXIDE BENZOİL PEROKSİT: Akne tedavisinde kullanılan bir madde.
BLEMISH BALM (BB) CREAM PÜRÜZSÜZLEŞTİRİCİ/BB KREM: Birçok özelliğe sahip olabilen kapatıcı krem.
BLUSH ALLIK: Yanağa sürülen ve adını verdiği kırmızılık nedeniyle alan kozmetik ürünüdür.
BOTOX (Botulinum Toxin) BOTOKS: Kırışıkların ve çizgilerin giderilmesinde kullanılan bir yöntem.
BRONZER BRONZLAŞTIRICI: Bronzer yani bronzlaştırıcı pudralar, cilde bronz bir görünüm vermek için kullanılan kozmetik ürünlerdir.
BROW SHADOW KAŞ FARI: Kaş farları, kaşlara boyut katar ve doğal görünüm yakalamaya yardımcı olur. Kaşları daha hacimli ve dolgun gösterir.
BROW WAX KAŞ MUMU: Kaş mumları kaşları sabitleyerek uzun süre bozulmasını engeller.
BUBBLE BATH BANYO KÖPÜĞÜ: Meyve, bitki özü ve güzel kokulardan oluşan sabun ve şampuanlara oranla daha çok köpüren temizlik maddesi.
BUFFER BRUSH KABUKİ FIRÇA: Pudra, allık, vb. ürünleri sürmek için kullanılan kısa uçlu, kalın fırçalardır.
BUILDABLE Üst üste sürülebilen rimel vb. ürünler için kullanılan ifade.
BUILKING AGENT HACİM ARTIRICI: Diğer katıları sulandırmak veya bir ürünün hacmini artırmak için kullanılan reaktif olmayan, katı maddeler.
CERAMIDE SERAMİD: Su tutucu özelliğiyle su kaybını önleyen bir koruyucu madde.
CITRONELLA OIL LİMON OTU YAĞI: Sabun ve deodorantlarda kullanılan doğal bir tür maddedir.
CHEEK COLOR YANAK RENKLENDİRİCİ: Yanak hatlarını vurgulamak, renklendirmek veya cilt kusurlarını örtmek için renk uygulanan ürünlerdir.
CHELATING AGENT BAĞLAYICI MADDE: Metal iyonlarını, kozmetik ürünlerin bozulmasını önleyecek şekilde etkisiz hale getiren içerikler.
CLEANSING AGENTS TEMİZLİK ÜRÜNLERİ: Suyun yağ ve kir ile karışmasına yardım ederek cildi ve saçları temizleyen yüzey aktif maddeler.
COLLAGEN KOLAJEN: Doku hücrelerinin arasındaki boşlukları doldurulan bir tür protein.
COLOGNE KOLONYA: Büyük şişelerde olup, ikram edilmek amacıyla da kullanılan bir koku türüdür.
COLORANT RENKLENDİRİCİ/BOYAR MADDE
COLOR CORRECTING (CC) CREAM RENK EŞİTLEYİCİ KREM: Makyajdan önce yüzdeki pürüzleri kapatma ve özelliğine göre değişen onarma işlevi olan krem.
COMEDOGENIC Komedojenik: Cilt üzerindeki gözenekleri tıkayan maddeler için kullanılan terim. Sivilce ve akne oluşumuna sebep olurlar.
CONCEALER KAPATICI: Amacı sürülen yerleri aydınlatmak olan kapatıcı özellikli bir üründür.
DAILY DEFENCE (DD) CREAM GÜNLÜK KORUYUCU KREM
DEPILATING DEPİLASYON: İstenmeyen kıl ya da tüylerin cımbız, ağda, tüy dökücü vs. ürünler ile geçici olarak temizlenmesini ifade eden terimdir.
DIHYDROXY ACETONE (DHA) DİHİDROKSİ ASETON: Kendinden bronzlaştırıcı madde.
DIPLINER GÖZ KALEMİ: Eyeliner’a göre daha kısa fırçalı, gözleri belirginleştirmeye yarayan makyaj malzemesidir.
EAU DE PARFUM Yüksek konsantrasyonlu koku.
EAU DE TOILETTE EAU DE PARFUME’e göre daha az konsantrasyonlu koku türü.
EMOLLIENT EMOLİYAN: Cilde uygulandığında yumuşatıcı etkisi olan vazelin gibi ürünler.
EPILATING EPİLASYON: İstenmeyen kıl veya tüylerin lazer, iğne veya foto epilasyon gibi teknolojik yöntemler ile uzun süreli veya tamamen uzaklaştırılması.
EYEBROW GEL KAŞ JELLERİ: Kaşlara parlaklık ve ışıltı kazandırır, ayrıca kaşların sabitlenmesini de sağlar
EYEBROW PENCIL KAŞ KALEMİ: Kaş Kalemleri, kaşlara renk veren ürünlerdir. Kaşları doldurmak ve belirginleştirmek için kullanılırlar.
EYE DEFINER GÖZ TANIMLAYICI: Göz kaleminden farklı olarak daha katı olan, gözleri belirginleştirmek için kullanılan ürün.
EYELASH CURLER KİRPİK KIVIRICI: Kirpikleri kıvırarak şekillenmesine yardımcı olan kozmetik aletidir.
EYELINER GÖZ KALEMİ: Genelde sıvı olan, fırçayla sürülen bir çeşit göz kalemidir
EYE MAKEUP REMOVER GÖZ MAKYAJI TEMİZLEYİCİSİ: Göze uygulanan makyajı kolayca çıkarmaya yardımcı olan ürünlerdir.
EYESHADOW GÖZ FARI: Göz kapağınızın rengini eşitlemek, gözlerinize derinlik kazandırmak ve göz renginizi ortaya çıkarmak için üretilen toz, krem ve sıvı yapıda bulunabilen makyaj malzemesidir.
EXFOLIANTS EKSFOLİANTLAR: Ölü hücreleri cilt yüzeyinden kaldırarak cildin temizlenmesini ve yenilenmesini sağlayan bileşenler.
FARNESOL FARNEZOL: Bitkilerden edilip koku yapımında kullanılan bir madde.
FLAT BRUSH YASSI FIRÇA: Fondöten kullanımı için ideal olan makyaj ürünüdür.
FRAGRANCE

KOKU: Küçük şişelerde olup sadece bilek ve boyuna sürülen bir koku türüdür.

FOUNDATION FONDÖTEN: Cilt kusurlarını örtmeye yarayan bir makyaj malzemesidir.
GOMMAGE GOMAJ: Cildi ölü hücrelerden arındıran bir işlemdir.
HAIR COLORANT SAÇ BOYASI: Saça renk katan bileşenlerdir.
HAIR DYES SAÇ RENKLENDİRİCİ: Test edilip güvenli olduğu onaylanan saç renklendiricilerdir.
HAIR FIXATIVE SAÇ SABİTLEYİCİ: Çoğunlukla sprey halinde bulunan saçın şeklini korumasına yarayan ürün.
HIGH END LÜKS/ YÜKSEK KALİTE ÜRÜN
HIGHLIGHTER AYDINLATICI: Yüzün T bölgesini aydınlatma ve yanaklarda parlak bir görüntü elde etme etkisine sahip bir üründür.
HYPOALLERGENIC HİPOALERJENİK: Kozmetik ürünlerinin üzerinde yer alan, ürünün alerji riskinin en aza indirildiğini bildiren ibare.
HUMECTANT NEMLENDİRİCİ: Kullanım süresince nem kaybını yavaşlatıp cildi nemlendirmeye yardımcı olan ürünler.
ILLUMINATOR AYDINLATICI: Hem kapatıcı hem de uygulandığı bölgeyi aydınlatma özelliği olan bir makyaj malzemesidir. Aydınlattığı bölgeyi belirginleştirip canlı görünmesini sağlar.
ISOPROPYL İZOPROPİL: Kozmetikte nemlendirici ve yumuşatıcı olarak kullanılan bir madde.
LACTATE LAKTAT: Doğal veya sentetik olarak üretilebilen, yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı özelliği olan madde.
LIP COLOR DUDAK RENKLENDİRİCİ: Fırça veya başka bir aplikatör kullanarak dudaklara renk, doku veya parlaklık kazandıran ürünlerdir.
LIP LINER& LIP PENCIL DUDAK KALEMİ: Dudakları daha dolgun göstermek için ruj kullanımından önce dudak çizgisini belirginleştirmeye yönelik sürülen ürün.
LIPSTICK RUJ: Dudağa renk vermesi için kullanılan yağlar, balmumu, pigmentler vb. maddeler içeren makyaj malzemesidir
MAKEUP SETTING SPRAY MAKYAJ SABİTLEYİCİ SPREY: Makyajı sabitleyerek uzun süre dayanmasını sağlayan ürün.
MASCARA RİMEL/MASKARA/RASTIK: Kirpikleri kıvırmak ve daha uzun göstermek için fırça ile sürülen boyalı sürme.
MID END ORTA SINIF ÜRÜN
MOISTURIZER NEMLENDİRİCİ: Cildin susuzluğunu giderir, nem dengesini korur, su kaybına bağlı ince kırışıklıkların oluşmasını engeller ve direncini arttırır.
NAIL ENAMEL TIRNAK PARLATICISI: Tırnaklara hoş bir görünüm vermek için sürülen parlak kozmetik ürünü.
NAIL BUFFER TIRNAK TÖRPÜLEYİCİ-PARLATICI: Tırnak bakımında kullanılan hem parlatıcı hem de törpüleyici özelliği olan ürün.
NAIL POLISH OJE: Tırnakları renklendirmek için kullanılan bir tür makyaj malzemesi.
NUDE TEN RENGİ
OCCLUSIVE KAPATICI: Cildin yüzeyinde bir bariyer oluşturarak cildin su kaybını yavaşlatan bileşenler.
OLEORESIN ÇAM REÇİNESİ: Uçucu yağ ve reçine içeren, genellikle ağda yapımında kullanılan bir doğal bitki ürünü.
OPACIFYING AGENTS MATLAŞTIRICI AJANLAR: Kozmetik ürünlerin şeffaf görünümünü azaltan maddelerdir. Bazı matlaştırıcı ajanlar, lekeleri gizlemek için cilt makyajında da kullanılırlar.
OXIDIZING AGENTS OKSİDAN AJANLAR: Saçları veya cildi normal okside durumuna döndüren veya oksidatif saç boyamaya yardımcı olan bileşenler.
PANTHENOL PANTENOL: Başta saç bakım ürünleri olmak üzere birçok kozmetik ürününde besleyici ve yumuşatıcı olarak kullanılan, B5 vitaminin koenzimi olan bir kimyasal maddedir.
PEELING Kelime anlamı soyma olan işlem, cildi ölü derilerden arındırmak için kullanılır.
PERFUME PARFÜM: Kişiye özel olarak şişelenmiş koku türü.
PORE GÖZENEK
POWDER PUDRA: Cildi dış etkilerden korumak, düzgün ve güzel göstermek ya da kırışıklıkları, pürüzleri örtmek amacıyla yüze ve tene sürülen, mineral ürünlerin karışımından oluşan, hoş kokulu ve ince toz.
PRESERVATIVE KORUYUCU: Bakteri gelişimini önleyen veya geciktiren, böylece kozmetik ürünlerin bozulmadan korunduğu bileşenlerdir.
PRIMER MAKYAJ BAZI: Makyaj bazları cildi pürüzsüzleştirerek fondötenin örtücülüğüne katkıda bulunur
REDUCING AGENTS İNDİRGEYİCİ MADDELER: Oksitleyici ajanlarla reaksiyonları sırasında elektron kaybederler, genellikle hidrojene diğer maddelere katkıda bulunurlar. Buna ek olarak, indirgeyici ajanlar saç içinde disülfür bağını ölerek saç şekillendirmeye yardımcı olur.
ROUGE RUJ/ALLIK SÜRME: İsim olarak ruj ve allık anlamına gelmesinin yanı sıra bu ürünleri sürmek anlamında da kullanılır.
SAPONIFICATION SABUNLAŞTIRMA: Sabun ile sonuçlanan bir bitkisel yağda veya hayvansal yağda bulunan kostik bir alkali (sülfür) ile yağ asitleri arasındaki reaksiyondur.
SELF-TANNING GÜNEŞSİZ BRONZLAŞTIRICI
SHEA BUTTER KARİTE YAĞI: Cilt bakımında ve tedavisinde kullanılan doğal bir maddedir.
SHEER ŞEFFAF/DOĞAL TON
SKIN BLEACHING AGENT CİLT BEYAZLATICI MADDELER: Deri hücrelerinde melanin (pigment) oluşumunu baskılayarak cildi beyazlatan veya rengini açan bileşenlerdir.
SOLVENT ÇÖZÜCÜ: Diğer maddeleri çözmek için kullanılan genellikle sıvı maddelerdir.
SURFACTANTS YÜZEY AKTİF MADDELER: Normalde karışmayan iki maddenin birbirlerine karışmasına veya dağılmasına yardımcı olan bileşenlerdir.
SUNBLOCK /SUNCREAM/ SUNSCREEN GÜNEŞ KORUYUCU: UV ışınlarını emmek veya yansıtmak için cilde uygulanan bileşenlerdir.
TALC TALK/PUDRA
TOP COAT ÜST KAT: Oje kullanımında, ojenin en üst katına sürülüp dayanaklığını arttıran üründür.
TRANSPARENT POWDER SAYDAM/ŞEFFAF PUDRA: Makyajı sabitleyip matlaştıran renksiz pudradır.
UNDER EYE ILLUMINATOR GÖZALTI AYDINLATICI: Gözaltındaki siyahlıkları kapatmak için kullanılan bir üründür.
UNDERTONE TEN RENGİ
VISCOSITY AKMAZLIK: Akmazlık, viskozite veya ağdalık, bir akışkanın, yüzey gerilimi altında bozulmaya karşı gösterdiği dirençtir.

KAYNAKÇA:

Wikipedia

Dijital Tercüme Kozmetik Çevirileri

Kozmetik Terimleri Sözlüğü