23 Nisan: İspanyolca Günü!

Día del idioma español en las Naciones Unidas, 23 de abril

Hola!

(Merhaba!)

 

23 Nisan İspanyolca Günü Kutlu Olsun!

 

İspanyol Dili, İspanyolca ya da Kastilya dili (İspanyolca: español veya castellano), Roman dillerinden biri olup,  kökeni İspanya’nın Kastilya bölgesine dayanmaktadır. Yaklaşık olarak 500 milyon kişinin ana dili ve  dünyada en çok konuşulan ikinci dildir!

[box] Kastilyaca (castellano, [okunuşu: kastejano]), İspanya’da İspanyolcayı ifade etmek için kullanılır bunun sebebi ise İspanya’da başka dillerin de resmi dil sayılması ve karışıklığa sebep olmamak![/box]

Bunları biliyor muydunuz?

-> İspanyolca, Dünyada en çok “resmi dil” olarak kabul edilen dildir. İspanyolcayı resmi dil olarak kabul eden ülkeler: İspanya, Küba, Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Kosta Rika, Şili, Ekvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Uruguay ve Venezuela’dır.

-> Amerika Birleşik Devletleri’nin anayasası bir resmi dil tanımlamamıştır ancak ülkenin genelinde İngilizce dilinden sonra en çok konuşulan ikinci dil İspanyolcadır. Anadili İspanyolca olan yaklaşık 41 milyon kişi bulunmakla birlikte, güney bölgelerinde yaşamak için yalnız İspanyolca konuşmanız bile yeterlidir!

-> İspanyolca yalnızca birçok ülkede anadil sayılmakla kalmıyor aynı zamanda Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü, İbero-Amerikan Devletleri Örgütü, Afrika Birliği, UNASUR, Antraktika Anlaşması Sekreterliği, Latin Birliği, Karayip Ortak Pazarı ve NAFTA gibi uluslar ve bölgeler arası organizasyon ve kuruluşlarında, çalışmalarında da resmi dil olarak yer alıyor.

-> Dünyanın en uzun isimleri İspanyollara aitmiş ve isimlerin uzunluğu kişilerin soyluluk derecesini belirmiş. Erkeklerde dört ismin olması gerekirken kadınlar için aynı gereklilik söz konusu değilmiş. Örneğin; dünyaca ünlü ressam Salvador Dali’nin isminin aslında “Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech” olduğunu biliyor muydunuz?

 

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech

[box] 1713’te kurulan Real Academia Española (İspanyol Kraliyet Akademisi), diğer 21 ulusal dil akademisi (İspanyol Dili Akademileri Birliği’ne bağlı) ile İspanyolcayı standartlaştırma amacı ve sözlükler, gramer kitapları, yazım biçimleri ile ilgili kitaplar yayınlamak için çalışmalarını sürdürmekte olup, kabul ettikleri Standart İspanyolca; edebiyat, medya sektörü ve akademik metinlerde varlığını göstermektedir.[/box]

 

Dilsel Benzerlikleri ile İspanyolca ve Diğer Diller

Hint-Avrupa Dil Ailesinin Roman dilleri dalında olan İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca ile çokça benzerlik taşımaktadır ancak daha fazla benzerlik gösteren dil Portekizce’dir. Sayılan dört dilden birini biliyor olmanız diğer üç dilden kısa cümleler de olsa anlayabileceğiniz ve küçük çalışmaların ardından oldukça kolay bir şekilde tüm dilleri anlayabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ancak burada belirtilmesi gereken bir nokta vardır; yazılı ifadelerde diller arası farklılıklar zorluk çıkarmazken bu dillerin telaffuz farkları çok fazla olduğundan sözlü iletişimde anlaşılma süresi yazılıya oranla daha zor ve yavaş olabilmektedir.

[box] İspanyolca’da bölgelere göre farklılık gösteren üç lehçesi bulunmaktadır: merkez ve güneyde; Kastilya- Andalucia, batı ve kuzeyde; Leon-Asturya, kuzeydoğu ve doğuda ise Navarra-Aragon.[/box]

 

Neden İspanyolca Öğrenmelisiniz?

  • Hayallerinizin arasında Amerika’da üniversite okumak; yüksek lisans ya da doktora yapmak varsa, hatta belki yaşamınızı orada devam ettirmek ya da sadece bir süre gezmek istiyor, çılgın maceralara atılmak varsa İspanyolca öğrenerek Kaliforniya, Nevada, Southwest, Florida ve New York’ta İspanyolca konuşan yoğun nüfus ile rahatlıkla iletişim kurabilir, kendinizi geliştirme hanenize büyükçe bir artı ekleyebilirsiniz.
  • Dişi ve eril kişiye göre artikelleri ve çekimleri olan bu dili öğrenirken matematiksel sistemler oluşturabilir, öğrenme sürecinizi keyifli hale getirebilir hatta kendi sisteminizi bile oluşturabilirsiniz! Zenginliği ile bu özgürlüğe imkan sağlayan bir dil olması öğrenme hevesini arttırıyor.
  • Günümüzde dünyanın en çok konuşulan ilk üç dili arasına giren İspanyolca biliyor olmak, yakın gelecekte, güzel sanatlar, gazetecilik, bankacılık, diploması, tıp araştırmaları, optik ve bilişim başta olmak üzere birçok alanda önceliğiniz olacağı anlamına gelmektedir.
  • Kaynak kitaplar, sözlükler, çeviri araçları ve daha fazlası! Tüm bu yardımcı kaynaklara erişiminiz oldukça kolaydır, hemen her kitapçıda, alışveriş merkezi ve pasajlarda İspanyolca ile ilgili binlerce kaynak bulabilirsiniz. Bu kolaylık ve çeşitlilik sayesinde aynı yöntem ve standart kalıplı kaynaklara sıkışıp kalmaz, sürekli farklılık ile keyif aldığınız bir öğrenme süreci yaşarsınız.
  • Kültür, kültür, kültür… İspanyol kültüründe görülmeye, öğrenmeye ve yaşamaya değer o kadar çok şey var ki! Tadılmayı bekleyen leziz yemekler, bir de siesta! Siesta; İspanya ve Meksika kültürlerinde olan, öğle aralarında (14:00 ile 17:00 saatleri arasında) uyumaktır. Şekerleme, güzellik uykusu da diyebiliriz.
  • Kültür demişken, FlamenkoEndülüs’ün yani güney İspanya’nın (Andalucia) geleneksel dansı ve müziğini de unutmamak gerekir; İspanyol şarkıları ve danslarının neşesi; bir de sözleri anlıyorsanız keyfi bitmez. Bir ülkenin kültürü ilginizi çekiyorsa dilinden de anlamak gerekir; dünyanın en çok konuşulan, en çok anadili olan İspanyolcayı öğrenerek siz de bu kültürün ve dünyanın ortak dilinin bir parçası olun.

 

 

Korkuyla geçen hayat, yarım yaşanmış hayattır.
Bir İspanyol Atasözü

Adiós!

(Hoşçakal!)