5 Madde ile Tıp Bayramı

1- Nedir?

Tıp Bayramı, her yıl Mart ayının 14’ünde kutlanan, Türkiye’de tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime olan katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü olarak tanımlanır.

2-  Neden 14 Mart?

Türkiye’de ilk cerrahhane, II. Mahmut döneminde 14 Mart 1827’de Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuş olup bu tarih aynı zamanda Türkiye’de modern tıp eğitimlerinin başladığı gündür.

3- İlk Türkçe Tıp Dersi ve 12 Mayıs:

Ülkemizde 1929 ile 1937 arasında tıp bayramı 12 Mayıs tarihinde kutlanmıştır. Bu tarihte kutlanmasına sebep ise Bursa’daki Yıldırım Darüşşafaka’da ilk Türkçe tıp derslerinin başlaması olmuştur. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçilmiş ve 1976 yılında ise 14 Mart’ın Tıp Bayramı olarak kutlanmaya devam etmiştir, ek olarak bu tarihi içine alan tüm hafta “Tıp Haftası” olarak kabul edilmiştir. (2019 için 11-17 Mart)

4- İlk Kutlama: 1919

14 Mart 1919’da, işgal altında olan İstanbul’da, tıp öğrencileri tarafından kutlanmıştır. Tepkilerini, düşündüklerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin kutlama törenine Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocalar da katılmış.

Adım adım…

1933: “Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane” İstanbul Üniversitesi bünyesine katılmıştır. 

1945: Ankara Tıp Fakültesi,

1954: Ege Tıp Fakültesi kurulmuştur.

5- Dünya’da Tıp Bayramı:

Amerika Birleşik Devletleri: 30 Mart

30 Mart 1842 yılında genel anestezi ilk defa kullanılmıştır bu bilimsel ilkin yıldönümü olması ile bu tarih uygun görülmüştür.

Hindistan: 1 Temmuz

Hindistan’da oldukça ünlü olan doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum, aynı zamanda ölüm yıldönümü olan bu tarih “Doktorlar Günü” olarak kabul edilmiştir.

Kaynaklar:

www.tusem.com.tr
wikipedia.org