Gözler ile iletişim kurmak

Tüm canlıların ihtiyacı olan iletişim, bazen kimi hastalıklar ve engeller yüzünden kısıtlanabiliyor. Bu kısıtlamaları kaldırmak veya azaltmak için yeni teknikler, bir bakıma yeni “diller” oluşturuluyor. Örneğin, duyma engelli insanların daha rahat iletişim kurabilmesi için işaret dili, görme engelli insanların yazılı olarak iletişim kurabilmesi içinse Braille alfabesi kullanılıyor. Bununla birlikte; ALS-MNH, Multiple Skeleroz (Çoklu sertleşme) ve yüksek derecede felçli olan hastalarla iletişim kurmak yakın zamana kadar pek kolay değildi. E-TRAN Board adındaki, üzerinde harf ve sayılar bulunan pano hastaya gösterilerek iletişim kurulmaya çalışılıyordu fakat bu yöntem sıkıcı ve zorluydu. Bu yönteme alternatif olarak TBWA/Hindistan tarafından hastaların istek ve ihtiyaçlarını anlatması için göz hareketlerinden oluşan evrensel bir “dil” oluşturuldu. Bu dil “Blink to Speak (Konuşmak için Göz Kırp)” adında tanıtıldı.

 

E-TRAN Board
Blink to Speak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blink to Speak’ın Ortaya Çıkışı ve Alfabesi

Blink to Speak’e, geliştiricilerinden birisinin bir ALS hastasına refakat etmesi ve hastayla aralarında oluşan iletişim sorununu görüp arkadaşlarıyla paylaşması üzerine başlandı. Çalışmanın sonunda; göz kırpma, gözünü kapatma ve gözlerini döndürme vb. 8 tane temel hareket belirlendi ve bu 8 hareketin farklı kombinasyonları kullanılarak ihtiyaçları ve istekleri karşılamaya yetecek bir dil oluşturuldu. Bu kombinasyonların 50 tanesini içeren bir kitapçık paylaşıldı. Basılı olarak yaklaşık 10 bin tane dağıtılan bu kitapçığın online ortamda da incelenmesi mümkün. Kitapçığın hem basılı bir şekilde hem de online olarak paylaşılması birçok kişiye ulaşmasını sağladı.  Şu anda resmi internet sitesine göre, kitapçığın toplam 7 dilde çevirisi mevcut. Firmamız Dijital Tercüme de sosyal sorumluluk projesi dahilinde sitenin diğer dillere çevirisi konusunda destek olabileceğini Blink to Speak resmi iletişim adreslerine belirtti.

Kullanımı 

Blink to Speak’i oluşturan 8 hareket şunlardan oluşuyor: Gözü kapamak, kırpmak; sağa, sola, aşağı veya yukarı bakmak, tek göz kırpmak ve göz devirmek. Paylaşılan kitapçıkta belirtilen kombinasyonlar; uykum var, acıktım, ağrım var ve eve gitmek istiyorum gibi ihtiyaçlar ile teşekkür ederim, sarılmaya ihtiyacım var, evcil hayvanımı görmek istiyorum gibi günlük konuşmaları içeriyor. Hastanın gözünün yorulmaması ve iletişim kurarken karışıklık olmaması için her kombinasyon en fazla dört hareketten oluşur. Ayrıca kitapçığın sonunda, kullanıcıların kendine özel ifade oluşturabilmesi için 6 tane kombinasyon karşılıksız olarak karşımıza çıkıyor. Bu kombinasyonlar dışında, her bir harfe karşılık gelen hareketler de belirlenmiş ve bu sayede daha geniş bir iletişim olanağı elde edilmiştir.

Ödüllü “dil”

Blink to Speak “2018 Lions Health Grand Prix for Good” ödülünü kazanarak uluslararası anlamda ününü arttırdı. Kazandığı ödül ve kullanılmakta olan diğer yöntemlere göre daha kolay ve işlevsel olması sayesinde bu yöntemin daha fazla ilgi görmesi tahmin ediliyor.

 

Kaynak

Blink to Speak Resmi Sitesi