World Wide Web

30 sene önce bugün, hayatımızı her anlamda ciddi boyutlarda değiştirecek olan şu 3 kelime bir araya geldi: World Wide Web! Bir şey çağrıştırmadı ise şu şekilde yazalım: www

İnsanlık geleceğinin temellerini atmaya başladığı andan itibaren gelişim için bilgi aktarımı ne biçimde olursa olsun her zaman büyük önem taşımıştır. Mağaralara yazılan yazılardan kil tabletlere kadar insanlık, daima bir sonraki nesile en önemli mirası olan bilgiyi aktarma çabası içerisinde olmuştur. Yıllar içerisinde bu bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla gelişim çok daha hızlı hale gelmiş insanlar arasındaki iletişimi de büyük oranda arttırmıştır. 

Web’in temeli internettir ve burada kurulmuştur, ana görevi internete ait mekanizmaların kullanılmasıdır. İnternetin fiziksel yansımaları olan bilgisayarlar, ağlar ve servisler ile milyonlarca farklı bilgisayara bağlanmamıza izin verir.



Web’i internetin en tepesindeki soyutlanmış genel servisler bütünü olarak tanımlayabiliriz. World Wide Web diğer bir adı ile W3 ise düşünce, proje ve aktarımların toplandığı bir veri havuzudur.

İstemci: Web tarayıcısı adı verilen programı çalıştırır.

Sunucu:  Web sunucu yazılımını çalıştırır.

İstemci-sunucu etkileşimi ile istemci bilgisayar sunucudan bir doküman talep eder, bunu  HTTP’yi (Hypertext Transfer Protocol) ve internet mesaj standardı TCP/IP’yi kullanarak  yapar. Böylece sunucu istemci tarafından gösterilen dokümanı geri döndürür. Süreç bu şekilde işler.

Hypertext : Web kullanıcıları tarafından yazılmış, üzerine tıklandığında belirli bir site veya belgeye gitmenizi sağlayan kelimedir.

Hypertext

Web kullanıcıları tarafından yazılmış, üzerine tıklandığında belirli bir site veya belgeye gitmenizi sağlayan kelimedir.

Hypertext Transfer Protocol / http:

Bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim kuralıdır.Yani bilgisayarların birbiriyle iletişimini sağlayan temel metotlardan biridir. İstek – cevap kullanılırken, ilk bilgisayar bir istek gönderir, ikinci bilgisayar bu isteği cevaplar. Web tarayıcılarının ve sunucularının kendi aralarında iletişim için kullandıkları protokole HTTP (Hypertext Transfer Protocol) adı verilir. Bunun için Web sunuculara genellikle HTTP sunucu veya HTTP Deaemons (HTTPD) denir

World-Wide Web:  HTTP ile anlaşan sunucuların kolektif ağını ifade etmek için kullanılır. HTTP, var olan bilgilerin kullandıkları protokolün küresel yapısıdır.

Bahsettiğimiz terimleri, bu yazıya ulaşmanızı, okuyor olmanızı ve belki de az sonra paylaşabilmenizi sağlayan sistemlerin bütünü diye de özetleyebiliriz. Bize bu mucizeyi sunan Sör Timothy John Berners-Lee’ ye şükranlarımızı sunuyoruz.

Kaynak : www.dashboard-light.com

Sör Timothy John Berners-Lee– Mühendis ve bilgisayar bilimi profesörüdür. HTML işaretleme dili üzerine çalışmış ve bu dili geliştirerek dünya çağında ağ olarak türkçeleşmiş www/ World Wide Web’i bulmuştur. 1990 yılında ilk web tarayıcısı yazılımını geliştirdikten sonra W3C’nin kurucu başkanı olmuştur. Günümüzde MIT ve Oxford Üniversitelerinde profesörlük görevine devam etmektedir.