Yabancı Dil Öğrenmek

Anadilinden başka dilleri konuşabilen insanlar gerek toplumsal hayatta gerekse iş hayatında her zaman saygı görmüştür. Küreselleşmenin de etkisiyle, iki dil biliyor olmak artık iş hayatında önemli işler başarmanın anahtarı sayılabilir. Günümüzde durum böyleyken, yaklaşık 20 sene sonra, ikinci bir dil bilmeyen insanların iş görüşmesine bile çağırılmayacağı tahmin ediliyor. Yani gelecek bizim çokdilli olmamızı bekliyor, fakat biz bu konuda hazırlıklı mıyız?

Ülkemizde yabancı dil öğretimi okul hayatına yeni başlamış çocuklardan tutun da, üniversite hayatının sonuna gelmiş yetişkinlere kadar devam ediyor. Bu uzun süreçte başarılı olan, eğitmini aldığı yabancı dili benimsemiş ve istenilen derecede konuşabilen öğrenci sayısı ne yazık ki beklenenin altında. Eğitim kalitesi, yetersiz altyapı ve zorlu müfredatlar bahane olarak gösterilebilir. Bu bahaneleri bir kenara bıraktığımız zaman, yapılması gereken çalışmaların hangi düzeyde gerçekleştirildiği ve öğrencinin dil öğrenimi konusundaki isteği son derece önemli bir hale geliyor. 

Öğrencilere ve yabancı dil eğitimi alan yetişkinlere dili etkili öğrenme konusunda tavsiyelerimiz şunlardır:

  • Öğrendikleri yabancı dilde yayımlanmış kitap, dergi vb. yayınları takip edin. Böylece size öğretilen kelime dağarcığıyla sınırlı kalmazsınız, güncel dile de hakim olursunuz. Bu yayınları sesli bir şekilde okursanız bir süre sonra konuşma ve telaffuz konusunda da geliştiğiniz göreceksiniz.
  • Üretken olun. Örneğin, bir günde yaşadığınız olayları anlatan günlük tutun ve bu günlüğü öğrendiğiniz yabancı dilde yazın. Düşündüklerinizi kağıda aktarabiliyor olmak yabancı dil öğreniminde büyük bir önem taşır.
  • Konuşmayı ihmal etmeyin. Öğrendiğiniz dili anadili seviyesinde konuşabilen bir arkadaş edinin. Elbette her zaman yabancı dilde iletişim kuramayabilirsiniz fakat yabancı dil konuşma saati belirleyip bu saatler içerisinde kendi dilinizi konuşmayacağınız bir etkinlik yapabilirsiniz.

Dil eğitimi konusunda sevgili öğretmenlerimize saygı duyuyor ve çabalarını destekliyoruz. Yabancı dil öğrenmekte olanlar için ise bolca çalışmalarını ve o dilde okuma yapmalarını tavsiye ediyoruz.