17 Mayıs: Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü

17 Mayıs
Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü

Dünya Telekomünikasyon Günü, 1969’dan bu yana 17 Mayıs’ta, ITU’nun (Internetional Telecommunication Union) kuruluşuna ve ilk Uluslararası Telgraf Sözleşmesi’nin 1865’te imzalanması adına, her yıl kutlanmaktadır. 1973’te Malaga-Torremolinos’taki Genel Kurulu tarafından da kabul edilmiştir.

Dünya Bilgi Toplumu Günü, 2005 yılının Kasım ayında, Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na 17 Mayıs tarihinde “Dünya Bilgi Toplumu Günü” olması için bir çağrıda bulunmuş ve bilgi toplumu ile ilgili geniş konulara odaklanılması gerektiğini de eklemiştir.

Bunun üzerine Genel Kurul, A/RES/60/52 karar ile 17 Mayıs tarihinn her yıl Dünya Bilgi Toplumu Günü olarak kutlanacağını belirtmiştir.

Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü, 2006 yılının Kasım ayında Antalya’da düzenenlenen ITU Genel Kurul Toplantısı’nda alınan bir karar ile her iki günün de 17 Mayıs tarihinde olması üzerine iki günü birlikte kutlanmaya başlandı.

Güncellenmiş olan bu “Karar 68” (Resolution 68 (Rev. Antalya, 2006)) ile  üye devlet ve sektör üyeleri, ulusal programlar düzenleyerek, her yıl bugünü kutlamaya davet ederler. Bu kapsamda kutlamalar için her yıl bir tema belirlenir ve şu adımlar izlenir:

– Konsey tarafından kabul edilen tema üzerinde fikirlerin yansıtılması ve fikir alışverişinin teşvik edilmesi,

– Temanın çeşitli yönlerini toplumdaki tüm ortaklarla tartışılması,

– Temanın altında yatan konulara ilişkin ulusal tartışmaları yansıtan bir raporun oluşturulması, ITU başta olmak üzere tüm üyelere gönderilmesi.

 

Bilgi dolu, mesafeleri kısaltıp uzaklara kavuşturan, iletişim özgürlüğümüzün daimi olduğu günlere!