2 Haziran: Festa Della Repubblica

Kültürleri Tanıyalım:

Festa Della Repubblica 

Cumhuriyet Bayramı, İtalya

İtalya’da Cumhuriyet Sevinci 

Takvimler 1861 yılında iken İtalya Birliği sağlanmıştır. Yapraklardan biri 2 haziranı gösterdiğinde İtalya’nın Cumhuriyet Bayramı yani “Festa della Repubblica” ilan edilmiştir.  2 Haziran 1946 yılında, yapılan halk referandumu sonucunda cumhuriyet kabul edilmiştir.

Nasıl Kutlanır?

Başkent Roma sokakları cumhuriyet kutlamaları için birbirinden renkli görüntülere ev sahipliği yapmakta, çeşitli kutlamalar ile şenlenmekte olup, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 2-3 Haziran 1946’da yapılan bu referandumla monarşiden cumhuriyete geçen İtalya’da Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile devlet erkanının da katılım gösterdiği askeri geçit töreni de yapılmaktadır.

 

 

Buona festa della Rebubblica! 

 

Bonus:

Aynı tarihte ayrıca İtalya’nın ünlü festivallerinden “Maria Santissima della Bruna” da kutlanmaktadır! 

Güney İtalya’nın Matera şehrinin koruyucu azizesi Maria Santissima della Bruna anısına kutlamaların yapıldığı gündür. Festivalde, yanında çocuk olan büyük Meryem Ana heykeli, arkasında görkemli bir kalabalık ile sokakları dolaşır. Meryam Ana heykeli, ağaç ve kartondan yapılmış olan büyük, dekoratif bir platform üzerinde taşınmaktadır. Piazza del Duomo anıtının önünde üç tur atan kalabalık, sonrasında Meryem Ana heykelini katedrale bırakır.