23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!

23 Nisan; Türkiye, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Çin, Azerbaycan ve Nijerya’da resmi olarak kutlansa da dünyanın 150 değişik ülkesinden binlerce çocuk her sene ülkemizde düzenlenen şenliklerde misafir edilir.

23 Nisan Gelenekleri:

  • Devlet büyükleri veya meslek sahipleri yetkilerini bir günlüğüne çocuklara devreder.
  • Sınıflar; bayraklarla, renkli kağıtlarla, balonlarla süslenir.
  • Dünya çocukları ülkemizde misafir edilir.
  • Pamuk şeker, mısır, kağıt helva, macun ( evet, hepsi birden) yenir!
  • Tüm çocuklar kırmızı-beyaz başta olmak üzere rengarenk giyinir.
  • Büyükler çocuklara harçlık ya da hediye verir.
  • Çocuklar için yapılan tüm etkinlikler ücretsizdir.
  • Bandolarla, danslarla, korolarla, şiirlerle coşku içinde kutlanır.

Geçmişe Dönüş

İlk Çocuk Bayramı Kutlamaları: 1927

Çocuk Bayramı ilk kez kapsamlı biçimde 1927 senesinde Himaye-i Etfal Cemiyeti tarafından yapılmıştır.  Çok detaylı olarak yapılan hazırlıklarda çocukların kullanacağı atlıkarıncanın işletilmesine dair 10 maddelik bir tamim bile hazırlamıştır.

“Gürbüz Türk Çocuğu” dergisinin 23 Nisan 1927 tarihli sayısı “Çocuk Gününe Mahsus Fevkalade Nüsha” ismi ile yayınlanmıştır. Kutlamalarda; süslü otomobiller, bando eşliğinde saraya yürüyüş, oyun bahçesinde ve tören alanında eğlenen yüzlerce çocuk yer almıştır. Gecesinde ise fener alayı, yarışmalar, sergi, müsamere ve birbirinden farklı eğlenceler düzenlenmiş olup geleneksel çocuk balosu yapılmıştır. Baloda çocuklar için oyuncaklar, yiyecekler hazırlanmış olup yine çocuklar tarafından şiirler ve marşlar okunmuştur. Okullarda ise dans gösterileri, şiir dinletileri ve çeşitli performans gösterileri yapılırken okullar bayraklarla ve süslerle donatılmıştır. Devlet büyükleri ziyaret edilmiş, koltuklarını çocuklar bir günlüğüne devralmıştır yalnız Ankara’da değil, diğer illerde de aynı kutlama şekli söz konusu olmuştur.

Ankara Palas ve Çocuk Balosu: 1929

Takvim yaprakları 23 Nisan 1929’u gösterirken, Ankara Palas’ta “Çocuk Balosu” düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, TBMM Başkanı Kazım Paşa, Başbakan İsmet Paşa ve Bakanlar Kurulu üyelerinin de katılımları ile daha coşkulu bir hale gelen baloda; bu eşsiz bayramı dünya çocuklarına armağan eden Ulu Önder Atatürk, çocukların gününü yine çocuklarla kutlamıştı.

2019 yılı 23 Nisan Kutlamaları:

Etkinlik, bu yıl Samsun’da düzenlenecektir.

“Kocaman Dünyanın Küçücük Sahipleri” başlığı ile hazırlanan şenlik, TRT 41. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’dir. 14-21 Nisan 2019 tarihleri arasında Samsun’da gerçekleşecek olan şenlikte; fotoğraf sergisi, şenlik yürüyüşü, ülkelerin gösterileri, konserler, piknik, TRT halk oyunu ekibinin gösterileri ve gala gösterisi olacaktır. Tüm çocukların davetli olduğu etkinliği kaçırmayın!