Almanya’da Yaşayan Türk Ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi!


Birçok Türk vatandaşı bazı nedenlerden ötürü yurtdışına göç etmiştir. Özellikle 1960’lı yıllarda Türkiye’den Almanya’ya büyük bir işçi göçü gerçekleşmiştir. Göç eden ailelerde; bazı durumlarda hem kadın hem erkek çalışırken, bazı durumlarda ise kadınlar çocuklarıyla ilgilenebilmek için çalışmamıştır/çalışamamıştır. Bu duruma günümüzde de rastlanmaktadır.

İnsanlar, hayatlarını güvence altına almak için emeklilik haklarından faydalanırlar ve kanunla belirlenmiş yaşa ulaşan herkes emekli olmak ister. Peki, ev hanımları hiç çalışmadan emekli olabiliyor mu? Gelin bu yazımızda Almanya’da yaşayan Türk ev hanımlarının emeklilik haklarını inceleyelim.

Öncellikle en çok merak edilen soruya cevap vermek istiyoruz.
Evet, Almanya’da yaşayan ev hanımları emekli olabiliyor.

Peki, tam olarak kimler bu emeklilik hakkından faydalanabiliyor?

  • Türkiye’de sigorta başlangıcınız buluyorsa; emeklilik hakkından faydalanabilirsiniz  
  • Yurtdışında belli bir süre çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönüp sigortalı oluyorsanız; emekli olabilirsiniz
  • Yurtdışında sigortalı olarak çalışıyorsanız ve Türkiye’de hiçbir sosyal güvenlilik kurumuna kayıt yaptırmadıysanız; emekli olabilirsiniz

Eğer yukarıda saydığımız 3 durumdan biri sizin için geçerliyse Türkiye’de emekli olma fırsatından faydalanabilirsiniz. Emeklilik haklarından faydalanmak için ya borçlanarak emeklilik başvurusunda bulunabilir ya da yapılan anlaşmalar gereğince yurtdışında bulunduğunuz günler kapsamında Türkiye’de de sigortalı olarak sayılabilirsiniz.

Peki, yurtdışında yaşayan ev hanımları yurtdışı borçlanması yapabilmesi için hangi belgelere ihtiyaç duyacaktır?

Öncelikle yurtdışında yaşadığınıza dair bir ikamet belgesi sunmanız gerekir. Aşağıda belirttiğimiz evraklarla yurtdışında yaşadığınızı kanıtlayabilirsiniz.

  • İkamet belgesinin noter yeminli tercüman tarafından çevrilmiş ve noter tarafından tasdik edilmiş nüshası
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği veya Ataşeliğinin bulunduğu Türk temsilciliklerince düzenlenen ikamet belgesi
  • Yurtdışına giriş ve çıkış tarihlerini gösteren pasaport sayfalarının fotokopisi

Peki yurtdışı borçlanması için hangi şartlar aranır?

Borçlanabilmek için şahısta ne Türkiye’de ne de Almanya’da çalışma şartı aranmaksızın 18 yaşını doldurmuş ve Almanya’da ikamet eden tüm ev hanımları emekli olma imkanından faydalanabilir. Bu şartları taşıyan ev hanımları BAĞ-KUR’a borçlanabilmektedir.
Daha önce Türkiye’de çalışmamış, Almanya’da çalışmış olan ev hanımları ise SGK’ya borçlanabilmektedirler. Çalıştığınız süre emekli olmanıza yeterli değilse eksik olan süreyi ev hanımları gibi BAĞ-KUR’a borçlanabilmektedirler. Böyle bir durumda çalıştığınız süreler SGK’ya yatırılırken, eksik süreler BAĞ-KUR’a borçlanılacaktır.

Emeklilik maaşınızın miktarı nasıl belirleniyor?

Emekli maaşınızın miktarı ödeyeceğiniz prim miktarına göre değişiklik gösterir. Gelirinize göre prim miktarını belirlemeniz mümkündür.

Dijital Tercüme olarak, İstanbul ve İzmir’de bulunan ofislerimizde 17 yıldır başta İngilizce ve Almanca olmak üzere 50’den fazla dilde, noter yeminli çeviri hizmeti sunuyoruz.

Emeklilik için gerekli prosedürleri öğrenmek veya başvuruda iletilmesi gereken belgelerin çevirisini yaptırmak isterseniz bize 0212 220 43 03 numaralı telefonumuzdan veya info@dijitaltercume.com mail adresimizden ulaşabilirsiniz.