Çeviri ve Yerelleştirme Alanında Siber Pazartesi’nin Konumu ve Terminoloji

Ülkemizde Cuma’nın kutsallığı sebebiyle muhteşem, efsane, süper, harika vb. önadlarla yerelleştirilerek tanıtılan Black Friday’in aksine Cyber Monday doğrudan Siber Pazartesi olarak kültürümüze girdi.

2005 yılındaki araştırmalar sonucunda internet üzerinden yapılan alışverişlerin en yoğun olarak Pazartesi günü ( internet bağlantısına ve bilgisayara erişimin gerçekleştiği haftanın en stresli iş günü) gerçekleştiğinin tespitinin ardından markaların pazarlama stratejileri doğrultusunda Black Friday’in devamı ya da dijital platformlarda yapılanı olarak adlandırılan Siber Pazartesi indirimlerini başlatmış. Aralarındaki farkı sadece Black Friday’in perakende satışı, Siber Pazartesi’nin ise e-ticaret satış mantığını benimsemesi şeklinde niteleyebiliriz.

Uluslararası şirketlerin Siber Pazartesi’nde kampanya çıkışı yapmadan ya da reklam hazırlamadan önce ise çeviri ve yerelleştirme açısından dikkat etmeleri gerekenleri şu başlıklarda topladık:

  1. Terminoloji: Her ürünün hedef pazarda ne şekilde satıldığına, müşteri tercihlerine dikkat edilmelidir. Örneğin mascara ülkemizde sadece maskara değil Rimmel markasının kullanımı ile rimel olarak da aranmaktadır.
  2. Jenerik isimler: Doğrudan bir markanın ismi olsa da bazı ürünler o şekilde aranmaktadır. Yapışkanlı not kağıdı yerine post-it, yapıştırıcı yerine uhu veya pritt, cep mendili yerine selpak, ince uçlu kalem yerine pilot kalem gibi.
  3. Anahtar kelime: SEO ajansınızla ortak çalışma yapabilecek bir çeviri işletmesi ile çalışılmalıdır.
  4. Ülkeye göre hedefleme yapılmalıdır: Örneğin draje şekeri Amerika’ya M&M’in stratejisi, Türkiye pazarına satarken Bonibon’u düşünebilirsiniz. Ayrıca Jean için ülkemizde kot, kot pantolon, Avrupa’da denim kullanıldığını da ekleyebilirsiniz.
  5. Yazım hatalarını da denkleme katın: T-shirt ile beraber tişört, Tipp-ex ile beraber tipeks arama kelimelerini de stratejinize ekleyin.
  6. Yerine göre: Ayakkabı ve giysi bedenlerinin ve kalıplarının farklılık göstereceğini unutmayın.
  7. Tüketici dostu ve teşvik edici komutlar seçin: Şimdi satın al, sepete at gibi.