Çevirmenlerimiz için Dijital Sağlık Rehberi-4

Pomodoro Tekniği ile Daha Verimli Çeviri Süreçleri

Zamanı verimli kullanmak biz çevirmenlerin en büyük sınavlarından biri. Sıkışık teslim tarihleri ve yoğun iş yükü çoğu zaman bizi kendimizle ve zamanla yarışa sokuyor. Elbette bu yarışta çevirmenin bilgi ve tecrübesi kadar zamanı kullanma becerisi ve çalışma yöntemi de son derece önemli. Bu yazımızda sizlere zamanı iyi kullanmak ve odaklanarak çalışmak konusunda son derece başarılı bir teknik olan “Pomodoro Tekniği” hakkında bilgi vereceğiz.

Pomodoro tekniğinin geliştiricisi Francesco Cirillo, bu tekniği 1980’li yıllarda kendi öğrencilik zamanlarında keşfetti ve 1992 yılında ise dünyaya tanıttı. Kitabında anlattığına göre Francesco bir gün kendisine “Acaba 10 dakika boyunca ciddi bir şekilde odaklanarak çalışabilir miyim?” diye soruyor ve ardından mutfakta kullanılan domates şeklindeki bir zamanlayıcıyı ayarlayıp çalışmaya başlıyor. Bu sürede başka bir şey düşünmeden tam olarak odaklanmış şekilde çalışıyor. Cirillo, bu şekilde daha verimli çalıştığını fark ediyor ve bu yöntemi biraz daha geliştirerek kendine özgü bir çalışma tekniği oluşturuyor. Zamanlayıcı olarak kullandığı domates şeklindeki aletten esinlenerek de tekniğin adının Pomodoro olmasına karar veriyor (Pomodoro İtalyancada domates demektir).

Şimdi de biraz bu tekniğin günümüzde nasıl işlediğinden bahsedelim.

Çalışma masanızın başına geçtiğinizde 25 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayın. Bu süre içerisinde işinizle alakası olmayan her şeyi bir kenara koyun ve yalnızca işinizle ilgilenin. Odaklanarak çalıştığınız bu 25 dakikalık süreç bitince 5 dakikalık kısa bir mola verin. Moladayken de işiniz hakkında bir şey düşünmeyin ve yalnızca dinlenmeye bakın. Bu beş dakikalık süre içinde mesajlarınızı kontrol edebilir, sevdiğiniz bir müziği dinleyebilir veya sosyal medya hesaplarınıza göz atabilirsiniz. 25 dakika çalışma ve 5 dakikalık moladan oluşan bu süreç bir Pomodoro olarak adlandırılıyor. Dört tur Pomodoro bitirdikten sonra 15-30 dakikalık uzun bir mola verebilirsiniz. Bu molada da farklı şekilde zaman geçirebilirsiniz fakat işiniz ile ilgilenmemeniz gerekli. Örneğin bulunduğunuz ortamı değiştirebilir, kendinize bir fincan kahve yapabilir veya birkaç basit egzersiz hareketi ile kaslarınızı gevşetebilirsiniz. Burada önemli olan yoğun odaklanma süreleri arasında beyninizi boşaltarak bir sonraki Pomodoraya daha dinlenmiş şekilde başlamak.

Cirillo kendi çalışmalarında bir Pomodoroyu 25 dakika çalışma ve 5 dakika moladan oluşan 30 dakikalık bir süreç olarak belirlemiş fakat bu tekniği uygularken püf nokta 25 dakika olması değil, kişinin kendi çalışma odağını kaybetmeyeceği bir süreç belirlemektir. Tamamen odaklanmış bir şekilde 1 saat çalışabilen birisi bir Pomodoroyu 1 saat çalışma ve 15 dakika mola olarak da ayarlayabilir.

İdeal çalışma süresi olarak günlük yaklaşık 12 Pomodoro (6 saat) yapılması gerekli. Gün içerisinde çok fazla çalışıp, bu tekniğin temel noktası olan verimli çalışmayı yerine getiremeyecek duruma geldiyseniz çalışmayı bırakın. Günlük tamamlanması gereken Pomodoro sayısında iş yükü ve kişinin çalışma kapasitesi belirleyici rol oynadığını da unutmamak gerek.

 

Cirillo, bu tekniği uygularken dikkat edilecek birkaç adımdan da bahsediyor.

Öncelikle bir çalışma planı yapılması gerekiyor. Yapılacak işlerin önem sırası ve teslim tarihi gibi etkenleri göz önünde bulundurarak günlük -mümkünse haftalık- planlar yapın ve bu planlara uymaya özen gösterin. Elinizdeki işleri planlı bir şekilde yapmaya başlarsınız teslim tarihi konusunda sorun yaşama olasılığınız düşer.

Planlamayı yapıp işe koyulduğunuz zaman, bir Pomodoro süresince yaptığınız işleri not alın. Örneğin plana göre bitirmeniz gereken işi tamamladıysanız bunu listenizden çıkarın. Böylece gün içerisinde neler yaptığınızı göreceksiniz. Ayrıca bu Pomodoro sürecinde işinizin kaç kere aksadığını da not edin. Bu aksamaların nedenlerinin sizden kaynaklı olup olmadığını belirtin. Sizden kaynaklanıyorsa çözüm için neler gerekiyor üzerinde biraz düşünün. Bu noktada odaklanma çalışmaları veya nefes egzersizleri işe yarayabilir. Odaklanmanızı engelleyen şeyleri tespit ederek çevrenizi onlardan arındırabilirsiniz. Telefonunuz dikkatinizi dağıtıyorsa çalışma süreniz boyunca başka bir odada bırakmayı veya daha aydınlık, havadar bir ortamda çalışmayı deneyebilirsiniz.

Unutmayın, önemli olan çalışmanızın süresi değil niteliğidir!

  • Tekniği uygulamak isteyenler Tomato Timer adresinden kendi zamanlayıcılarını oluşturabilirler.