Çin Dili Günü 20 Nisan!

您好!
(nín hǎo!)
Merhaba! 

20 Nisan Çin Dili Günü Kutlu Olsun!

20 Nisan, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü) tarafından 2010 yılında örgütün kullandığı altı resmi dilden biri olarak kabul edilen standart ve basitleştirilmiş karakterlere dayalı Çince için ‘Çin Dili Günü’ (ÇDG) ilan edilmiştir.

Bu kararın ilanı, Çince karakterler konusunda 5000 yıl önce önemli üretimler ve çalışmalar yapan Cang Jie’ye bir övgü niteliğindedir.

Neden 20 Nisan? Çünkü “Guyu”!

20 Nisan’ın seçilmesi Çin takviminde Guyu’nun kutlanmasına denk gelsin istenmiştir.

[box] Guyu, darı yağmuru anlamına geliyor. İnanışa göre Cang Jie, Çin karakterlerini bulduğunda, tanrılar ve hayaletler gökten darı yağdırmışlar…  [/box]

Kuşkusuz Çin Dili (Çince) günümüzde en zor öğrenilen dillerin başında gelmektedir. İyi eğitim almış bir Çinli ortalama 5 ile 7 bin arasında karakter bilirken Çince bir gazete okuyabilmek için en az 3.000 karakterin bilinmesi gerekmektedir.

Çin Dili Tarihi

Çin-Tibet dillerinin Tay-Çin kolundan bir dil olup, dört tarihsel dönem geçirmiştir:

1- M.Ö. 1500’den M.S. 500’e kadar olan dönemi kapsayan “En Eski Çince”

2- 6.-9. yüzyıl arasında “Eski Çince”

3- 10.-13. yüzyıl arasında “Orta Çince”

4- 13. yüzyıldan günümüze -halen kullanılan- “Yeni Çince”

Günümüzde büyük çoğunluğu Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşamakta olan 1 milyara yakın insan tarafından konuşulan Çince’nin lehçeleri kuzey ve güney olmak üzere iki grupta toplanmış olup, devlet dili, Peking lehçesine dayanmaktadır. Çince tek heceli bir olduğundan her sözcük bir heceden oluşur ancak birleşik sözcüklerde hece sayısı birden fazladır. Sözcüklerin dil bilgisi yönünden değerini cümledeki yeri belirtmektedir. Tonlama Çince için oldukça önemlidir; her sözcük farklı bir tondan söylenmektedir. Oldukça eski bir kültür ve uygarlık dili olan Çince zengin bir edebiyat geçmişine sahiptir.

Neden Çince Öğrenmeliyiz? 

  • Çince dünyanın en çok konuşulan dilidir!
    Artık hemen hemen herkes bir şekilde İngilizce konuşuyor. Peki ya ikinci veya üçüncü dil olarak hangisi seçiliyor ? Çinin, Dünya nüfusunun çeyreğini oluşturduğunu biliyoruz. İngilizce’nin yanında Çince de öğrenerek dünya nüfusunun çeyreği ile iletişimde olabilmek fikri oldukça heyecan verici!
  • Çince aslında kolay bir dildir!
    Evet, günümüzde en zor öğrenilen diller listesinin başındadır ama bunun yanında kolaylıklarının da olduğu bir gerçektir. Çince dil bilgisi olarak çok  basit denebilecek bir yapıya sahip olup Türkçe gibi çekimlenen bir dil değildir. Büyük-küçük harf gibi yazım kurallarının olmadığı bu dilde yapmanız gereken tek şey olabildiğince çok kelime öğrenmek. Ne kadar kelime bilirseniz o kadar Çince bilirsiniz diyebiliriz. Kelime öğrenmek sanıldığı kadar zor değil çünkü her kelimenin kendisini tanımlayan bir  karakteri var bu karakterler ilgili kelimeyi bilmiyor olsanız bile kelime hakkında size ipucu vererek tahminde bulunmanızı sağlıyor.
  • Çince iş hayatındaki kritik rol oynayan bir dildir!
    Çin ile ticarette ayrıntılar büyük önem taşımaktadır. Elbette Çin ile yapılan ticarette uluslararası standartlar gereği İngilizce kullanılmaktadır ancak çoğu Çinlinin İngilizce bilmemesi resmi dokümanlar için tercüman kullanmaları, aralarında Çince konuşmaları nedeniyle Çince bilmek iş yaşamındaki çalışma ortaklarını da tanımak adına büyük bir artıdır.

  • Üniversitelerin yeni göz bebeği olan bir dildir!
    Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de Çinceye verilen önem giderek artmaktadır. Çin Dili ve Edebiyatı bölümü ilk etaplarda belirli üniversitelerde olmasına rağmen günümüzde giderek daha çok tercih edilen popüler bir bölüm haline gelmiştir. Geleceğin gözde bölümlerden biri olacağı kuşkusuz.

  • Hikayeleştirerek öğrenme imkanı sağlayan bir dildir!
    Londra’da yaşayan girişimci yazar ShaoLan Hsueh bu zor dili kolayca öğretebilmek adına güzel bir projeye imza atarak, bir şeyi çabuk öğrenmenin en kolay ve keyifli yollarından birinin hikayeleştirme veya bir şeylere benzetme yoluyla olabileceğini belirtmiştir. Bu yöntem hafıza teknikleriyle İngilizce öğreten setler ile benzer nitelik göstermekte ve öğrenme yolunda iyi sonuçlar vereceği tahmin ediliyor. ShaoLan Hsueh’in geliştirmiş olduğu bu proje kişisel web sayfasında oldukça ilgi görüyor! Merak edenler için Chineasy by ShaoLan

Kelimelerin unutulmasına karşın, tamamlayıcı görseller ile zihinde kalıcılığının sağlandığına inanan girişimcinin bazı örnekleri:

  • Pinyin Sistemi sayesinde Latince yazıp Çince okuyabilme kolaylığına sahip bir dildir!

    Çince öğrenimini kolaylaştıran ve Çince öğretiminde kullanılan Pinyin Sistemi, 4 değişik ses tonu ve 21 harf barındırıyor ve Latince yazılarak Çince öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Bu sistem 40 – 50 yıl öncesinden günümüze kadar gelip halen Çince öğretiminde kullanılmaktadır.

 

[box] Çince’nin diğer dillere benzeyen bir alfabesi yoktur. Çeşitli karakterlerden oluşan bir yazı biçimi vardır. 4000 yıl öncesinden günümüze kadar gelen hiyeroglif gibi bir yazı biçimine sahip olan Çince’de resme benzeyen yazı karakterlerine Hanzi denir. Hanzi denen bu karakterler bir hece ya da kelimeye karşılık gelmektedir. İlk bakışta çok karışık görünen Çince yazı karakterli belirli bir sistemle öğretildiğinde çok kolay bir şekilde yazılır. Bu yazı karakterleri, alanında uzman öğretmenler tarafından belirli bir sistem dahilinde öğretilir. Örneğin karakterli yazmaya nereden başladığınız bile doğru ve kolay yazım için çok önemlidir. Küçücük bir hata bile yapmanız yazacağınız kelimenin anlamını tamamen değiştirir. Bu kadar ince noktaları olması Çincenin zor bir dil değil aksine çok sistemli ve öğrenime kolaylık sağlayan bir dil olduğunu gösterir. [/box]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çince dil seviyeleri nasıldır?

A1 Seviyesi

Kişi Çince karakterleri tanıyabilir, Çince karakter çizim alıştırmalarını yapabilir, Çince tonlamalar ve tonlamalar üzerine alıştırmalar yapabilir, en az 150 kelime haznesine sahip olur.

A2 Seviyesi

Kişi Çince kendini tanıtabilir, Çince basit diyaloglar kurabilir, basit cümleler yazabilir, kelime haznesi 300 olur.

B1 Seviyesi

Kişi günlük hayatta Temel Çince’de iletişim kurabilir, basit makaleler okuyabilir ve anlayabilir, dinlediğini anlayabilir, kelime haznesi 600 olur.

B2 Seviyesi

Kişi iletişimi akıcı bir şekilde kurabilir, Çin’de seyahat edebilmek için tüm donanıma sahip olur, kelime haznesi 1200 olur.

C1 Seviyesi

Kişi Çince gazeteleri ve dergileri akıca bir şekilde okuyabilir, Çince filmlerin ve dizileri keyif alarak takip edebilir, bir konu hakkında kendini özgürce ifade edebilir, kelime haznesi 2500 olur.

C2 Seviyesi

Kişi Çince makaleleri etkin ve doğru bir şekilde tercüme edebilir, Çin’de vatandaşlık başvurusu için gerekli donanıma sahip olur, kelime haznesi 5000 ve üzerinde olur.

 

‘Dünyada zor iş yoktur, yeter ki insanın azmi olsun’. 

Bir Çin Atasözü 

再见!
(zàijiàn!)
Güle güle!