Çok Kültürlü Şehirler – 1

Photo by Javier M. on Unsplash
  • Amsterdam

Göçmenler ve farklı ülke vatandaşları için misafirperver bir bölge olarak bilinen, Hollanda’nın en büyük kenti olan Amsterdam, farklı bir nüfus yoğunluğuna gururla ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 178 farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan ülkenin başkenti, dünyanın her bölgesinden pek çok insanın yaşadığı oldukça dost canlısı bir karışımdan meydana gelmektedir.

Bu kozmopolit kentte çok dilli insanlar olduğu gibi Hollandaca konuşamayan yeni sakinler için çoğunlukla ücretsiz olan birçok dil dersi de verilmektedir. Ayrıca, Amsterdam yıl içerisinde çok dilli bir kutlama olan DRONGO Festivali de dahil olmak üzere çeşitli kültürlerden parçalar içeren etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Photo by Benjamin Davies on Unsplash
  • Londra

İngiltere’nin en büyük kenti olan Londra, çok farklı etnik grupları barındıran kentlerden biridir. Hindistan’dan Jamaika’ya, Gana’ya ve daha pek çok ülkeden renklere sahip bu kentte doğan kişilerin yaklaşık üçte biri “yabancı” vatandaş niteliğindedir ve resmi dil İngilizce olsa da -hareketli caddeler küresel dillerle doludur- 200’den fazla dil konuşulmaktadır.

Birçok insan Londra’yı yeni evleri olarak seçmiş olsa da, kültürlerini çok sevmekte ve Notting Hill Karnavalı gibi lezzetli yemekler ve festivaller de dahil olmak üzere bir çok yol ile kendi kültürlerini diğer kültürden insanlarla paylaşmaktadırlar.

Photo by Sasha • Stories on Unsplash
  • Los Angeles

Güney Kaliforniya’da bulunan Los Angeles kenti, yaklaşık 140 farklı ülkeden gelen ve yaklaşık 86 farklı dil konuşulan, çok kültürlü kentlerden biridir. Göçmen dostu yasalar sayesinde ABD’de yeni bir yaşam kurmak isteyenler için oldukça popüler bir kenttir. Güney Kaliforniya aynı zamanda çoğunluğu olmayan, gerçek anlamda canlı bir kültürel özellik taşımaktadır.

Los Angeles, Koreatown, Little Tokyo ve Latin toplumu ile popüler bir bölge olan Boyle Heights gibi kültürel mahallelerle dolup taşmaktadır.

Photo by Chris Karidis on Unsplash
  • Paris

Pek çok ülkede olduğu gibi Paris’in de çok çeşitli küresel kültüre sahip olduğu şüphesiz. Fransa’da nüfus sayımı konusunda etnik köken hakkında bilgi almayı yasaklayan yasalar bulunduğundan, Paris’te yaşayan yabancıların sayısını belirlemek zor. Ancak bağımsız araştırmalara göre göçmenlerin çoğu AB dışından gelmekte olup nüfusun %14 ila %18’ini oluşturmaktadırlar.

Paris’i ziyaret edenler; 13. bölgede bulunan birkaç Asya kültürünü bir arada bulunduran Quartier Chinois (Chinatown) topluluğu, 10. ve 11. bölgede bulunan Afrika, Yahudi ve Asya etnik kökenlerinden oluşan Belleville gibi çok kültürlü güzellikleri görebileceklerdir.

Photo by Oliver Niblett on Unsplash
  • NYC- New York (City)

Dünyanın en büyük kentlerinden biri olan New York, ABD’nin doğu kıyısında bulunan heyecan verici bir metropoldür. Queens ilçesinde Hindistan, Kore, Brezilya ve birkaç ülkeden gelen insanlarla çeşitlilik oluşmuştur. Bu ilçede konuşulan ve dünyanın başka yerlerinden daha fazla dil olduğu bildirilmiştir.

1984 yılında, göçmen dostu New York’ta, kente taşınanlara yardım etmek için çeşitli programlar düzenleyen Belediye Başkanı tarafından Göçmen İşleri Ofisi kurulmuştur.