Deşifre Nedir?


Deşifraj, ses ve görüntü kayıtlarının dinlenip bilgisayar ortamına aktarılması işlemidir. Diğer bir deyişle işitsel kayıtlarınızın yazıya dökülmesidir. Dilimize Fransızcadan girmiştir.

Deşifre Hangi Alanlarda ve Ne Amaçla Kullanılır?

Ses kayıtlarınızın çevirisine ihtiyaç duyuyorsanız bu kayıtların öncelikle yazıya dökülmesi (deşifre edilmesi) gerektiğini bilmelisiniz. İlla çevirisine ihtiyaç duymayacağınız durumlarda da deşifre talebiniz olabilir. Mesela; toplantı, seminer konferans gibi organizasyonlarda veya röportaj, mülakat gibi durumlarda farklı kayıt cihazlarıyla alınan kayıtlarda, konuşmacının hızı, aksanı, dış faktörler gibi sebeplerle takip edemediğiniz durumlarda elinizde yazılı şekilde bulundurma amacıyla da deşifre yaptırabilirsiniz.

Artıları Nelerdir?

Deşifre sayesinde;

*toplantı notlarınızı çalışanlarınız ve yöneticilerinizle paylaşabilir,

*seminer notlarınızı dilediğiniz zaman gözden geçirebilir, üzerinde düzenleme yapabilir,

*konferans notlarınızı kolaylıkla arşivleyebilirsiniz.

Üstelik ses kaydında yer alan bir bilgiye ihtiyacınız olduğunda ses kaydını baştan dinlemeniz, kaçırdığınız yerlerde durdurup, kaydı geri sarmanız gerekmez.

Deşifre Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Deşifre işlemini genellikle ilgili dili konuşan kişiler yapmalıdır. Bunun sebebi ise konuşmacının aksanı, şivesi, konuşma hızı, kelimeleri yutması gibi faktörlerin etkili olması ve ancak ana dil konuşuru (native speaker) kişiler tarafından anlaşılabilmesidir. Diğer önemli nokta ise, ses kaydı ve yazıya dökülen metnin birebir uyuşmasıdır. Bunun kontrolü büyük bir titizlikle sağlanmalıdır; aksi takdirde hem eksik hem de yanlış bir ürün ortaya çıkmış olur.

Dijital Tercüme bu konuda deşifraj uzmanlarıyla çalışmakta ve bu alanda 15 senelik tecrübesi ve 5 uluslararası sertifikasıyla deşifre (transkripsiyon) projelerinizde çeşitli paket avantajları sunarak hizmet vermekte; video lokalizasyon projelerinizde deşifre çözümlerine ek olarak çeviri, altyazı ve dublaj seçenekleri ile ilerlemekte ve yayınlarınızı çok dilli hale getirmektedir.