Dil Becerileri Anne Karnında Mı Oluşuyor?

Anne karnındaki bebeğe müzik dinletildiğini veya kitap okunduğunu hep duyarız, yeni bir araştırmaya göre bu çaba sonuçsuz kalmıyor. Araştırma, bebeklerin bizi duymanın yanı sıra anne karnındayken dil becerileri geliştirebileceğini ortaya koyuyor.

Kansas Üniversitesi’nde yapılan araştırma, bebeklerin anne karnındayken farklı dilleri algılayabildiğini gösteriyor. Daha önceki bir araştırmada birkaç günlük bebeklerin farklı dilleri duyduklarında farklı tepkiler verdiği gözlemlenmişti. Bu sonuç akıllarda, bebeklerin bu farkındalığı anne karnında mı yoksa doğumdan sonra mı geliştirdiğine dair soru işaretleri oluşturmuştu. Bu soruları yanıtlamak adına yürütülen deneyde ultrasondan daha hassas bir ölçüm cihazıyla bebeklerin kalp atışları ölçüldü. Anne karnı zaten gürültülü bir ortam olduğundan denemeler, birbirinden ritmik olarak oldukça farklı iki dil olan İngilizce ve Japonca ile yapıldı. Böylece bebek kelimeleri tam olarak duyamasa bile farklı dilleri tespit edebilecekti. 8 aylık hamile 14 kadının katıldığı araştırmada bebeğin ses farkına tepki vermediğinden emin olmak için iki dildeki kayıtlar da aynı kişiye yaptırıldı.

Üst üste iki İngilizce kayıt dinleyen bebeklerin kalp atışlarında fark gözlenmezken İngilizce kaydın ardından Japonca dinlediklerinde kalp atış hızında farklar tespit edildi. Bu sonuç dil gelişiminin anne karnında başladığını göstermekle birlikte çocukların dil becerilerinin anne karnında duydukları dillere göre şekillenebileceğine işaret ediyor. İki dilliliğin anne karnında gelişip gelişemeyeceği ise tartışma konusu.

Kaynak: CBC