Dil öğrenmek için ipuçları

1 – NEDENİNİZ OLSUN

Yeni bir dil öğrenmeyi herkes ister, öğrenebilenler ise motive edici bir nedeni olanlardır.  Nedeniniz havaalanında ikinci bavulunuz için ekstra ücret isteyen acenta görevlisine ağzının payını vermek olsa bile göz ardı etmeyin. Uykudan önce kendi kendinize yaptığınız ve hep haklı çıktığınız hayali kavgalara bir yenisi eklenir yoksa.

 

2 – HEDEFLERİNİZ GERÇEKÇİ OLSUN

Hayaliniz, ilk filminizle kazandığınız Oscar’ınızı George Lucas’ın öpülesi ellerinden aldıktan sonra ailenize ve sevgilinize teşekkür konuşması yapmaksa hayatınız ‘raymalifalitiko’ olmasın. Dil öğrenme süreciniz boyunca ‘Sherlock’un ilk iki sahnesini İngilizce alt yazıyla izleyip anlıycam!’ gibi gündelik hayatınıza keyifle yerleştireceğiniz küçük ve gerçekçi hedefleriniz, sizi büyük hedefinize ulaştıracak yapı taşlarıdır.



3 – MERAKLI OLUN

любопытство убивает кошку, но улучшает Творческие возможности человеческого интеллекта …

 


4 – SABAH YA DA AKŞAM RUTİNİ OLARAK BELİRLEYİN

Nasıl ki akşam yemeğini aynı saatte yemeyi alışkanlık haline getirdiğimizde vücudumuz gıdaları zahmetsizce sindiriyorsa, beynimiz de dil öğrenirken, her gün aynı saatte çalışmaya aynı şekilde karşılık verir. Alarmı kurun, ağzınıza iki ceviz, üç badem atın, çalışmaya başlayın.

 

5 – TEKRAR EDİN

Çalışmanız bittiği andan yarım saat sonra öğrendiklerinizi tekrar etmek kendinizi sınamaya yarar. Bir saat daha sonra yapılan tekrar, öğrendiklerinizi dilinizin ucuna getirir. Ertesi gün yapılan tekrar bilgiyi kalıcı olarak hafızanızda depolamanızı sağlar. Zafer üşenenlerin değil, bahaneler üreten iç sesine direnenlerindir

 

6 – GÜNLÜK TUTUN

Yabancı bir dilde günlük tutmak, o dilde kendinizi ifade etme kabiliyetinizi geliştirir. ‘Aman, ne yaşıyorum ki ne yazıcam’ diyenler için bir öneri: Gün içerisinde gördüğünüz ve anlamını bildiğiniz nesneleri yazıp, o nesnelere bir cümlelik söz hakkı verebilirsiniz.

 

          7 – YALNIZ YA DA GRUPLA BİRLİKTE

Öğrenme uğraşında hepimizin karakterleri kadar bizlere uygun yöntemler de farklı olacaktır. Eğer bir grupla çalışırken çekingenliğiniz sizi bildiğinizi yüksek sesle söylemekten alıkoyuyorsa yalnız çalışın. ‘Yok, öyle canım sıkılır, hem severim öyle insanlarla etkileşimli falan’ diyorsanız, aynı dili öğrendiğiniz insanlarla kendi grubunuzu oluşturup etkileşimli bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz.

 

8 – SORUMLULUK ALIN

Matrix’te yaşamıyorsanız (ya da yaşadığınızdan haberiniz yoksa) Tank’ın gelip 50 dili akıcı şekilde konuşmakla ilgili programı belleğinize yüklemesini beklemeyin. Yabancı dil öğrenmek sizin işiniz. Bu işi, sizin yerinize başkası da yapamayacağına göre süreci günlük sorumluluklarınızın arasına ekleyin.

 

9 – KORKMAYIN

Size yol soran bir yabancıya yardım ederken dünyanın en yanlış grameriyle bile yol tarifi yapıyor olsanız, sonunda duyacağınız minnettar bir teşekkür olacaktır.  Yanlış konuşmaktan değil, yanlış tarif vermekten kaçının. Dilinizin dönmeme ihtimaline karşı yanınızda sözlüğünüz olduğu sürece yabancı dilde konuşmaktan korkmayın. Yabancı dilde konuşmak sizden korksun.

 

10 – VAKİT AYIRIN

Biliyoruz, biz de aynı yollardan geçtik, masa başında beynimizi yoracağımıza üç saat boyunca ana sayfada scroll down yapmayı bin kere yeğleriz ama… Bir noktada üşengeçliğimize ‘hayır, on dakika bile olsa çalışacaksın!’ diyen tarafımız galip geldi. Alıştıktan sonra ‘on dakikalar’ yetmeyecek.

11 – ANLAMADIĞINIZ TEK BİR KELİME KALMAYANA DEK SES DOSYALARI DİNLEYİN

Mesajımız net. Soundcloud. Ara. Benedict Cumberbatch. Reading Methamorphosis by Kafka!

 

12 – KULAK KESİLİN

Yabancı dil konuşulduğu bir anda işitme duyunuz, gecenin bir vakti başka odadan gelen tıkırtılara karşı olduğu kadar hassas olsun. Ve o ‘tıkırtıların’ gizemini çözene kadar da işitmekten  bıkmayın. Belki kedidir. Ama ya değilse?

 

13 – SABIRLI OLUN

Ortamlarda ana dili gibi yabancı dil konuşan arkadaşınız, maydanozun bile üç ayda büyüdüğü bir dünyada, ikinci dilini iddia ettiği gibi iki ayda öğrenmedi. Zihninizin, bir saat önce öğrendiği kelimeyi şimdi unutan kısmını sabırla beslemeye devam edin. Bir zaman sonra zihniniz de sizi başka milletten insanlarla, kitaplarla, filmlerle ve şarkılarla kaynaştırarak besleyecek.