Dil ve Dilbilim ile İlgili Kitap Önerileri

Dillerin kendine özgü özelliklerini, oluşumlarını veya dil öğrenme süreçlerini anlamak kolay değil. Bu konular üzerinde halihazırda birçok araştırma yürütülüyor. Bu araştırmalardan yola çıkarak yazılmış 5 dil ve dilbilim kitabını derledik. Maalesef kitapların Türkçeleri yok ancak İngilizce orijinallerinden okumak isteyenler için oldukça faydalı kaynaklar.

 

Keyifli okumalar!

 

Lingo

Gaston Dorren tarafından yazılmış olan bu kitapta dillerin Avrupa’daki yolculuğu anlaşılır ve basit bir şekilde anlatılıyor. Bu kitaptan keyif almak için dilbilim alanında bilgi sahibi olmanıza gerek yok.

 

 

 

 

Through the Language Glass

Guy Deutscher tarafından hazırlanmış olan bu kitapta dille ilgili birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Kullandığınız dil düşünce şeklinizi etkiliyor mu? Fransızca, yuvarlanan’r’lerden dolayı mı romantik duyuluyor? Bunlar ve daha birçoğunun cevabını açıklayıcı örneklerle Through the Language Glass’ta bulabilirsiniz.

 

 

 

Language and Women’s Place

Robin Lakoff tarafından yazılmış olan bu kitap 1975’te yayınlanmış olup cinsiyet ve dil arasındaki bağlantıyı inceliyor. Hatta, bu alanda yapılmış ilk incelemelerden biri. Cinsiyet ve diller arasındaki bağlantıları merak ediyorsanız ve bunların nasıl birbirini etkilediğini öğrenmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka okuma litenize ekleyin.

 

 

 

Is That a Fish in Yuor Ear

Kendisi de çevirmen olan David Bellos’a göre bu kitabın amacı çevirinin nasıl yapılması gerektiğini anlatmak değil. Onun yerine bu kitapta Bellos, çevirinin neden önemli olduğunu kendi hayatından örneklerle anlatıyor. Sade bir dil ve eğlenceli bir üslupla yazılmış bir çeviri kitabı arıyorsanız Is That a Fish in Your Ear’ı mutlaka okumalısınız.

 

 

 

The Mother Tongue

Bill Bryson’ın hazırladığı bu kitap İngilizce’nin tarihi ve günümüzdeki halini nasıl aldığını açıklıyor. Argo yapılardan tuhaf fobi isimlerine kadar İngilizce ile ilgili aradığınız her şeyi bu kitapta bulabilirsiniz.

 

 

 

 

https://www.goodreads.com/book/show/29.The_Mother_Tongue

https://www.thenationalstudent.com/Arts_and_Theatre/2017-09-26/ten_of_the_best_books_to_read_about_language_and_linguistics.html