Dünya Emoji Günü Kutlu Olsun!

Emoji fikri, 1999’da Japonya’da ortaya çıktığından beri yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı ve sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte hayatımızda iyice yer etti. Bugün, artık sanal ortamda yazılı iletişim kurarken vazgeçilmez bir hale gelen emojilerin “bayramı”. Resmi bir geçerliliği olmasa da Dünya Emoji Günü, sosyal paylaşım siteleri üzerinde birçok insan tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Dünya Emoji Günü’nün Ortaya Çıkışı

Bir emoji günü olması ve bunun için kutlamalar yapılması düşüncesi Unicode Emoji Altkurulu Başkan Yardımcısı Jeremy Burge tarafından ortaya atıldı ve ilk olarak 2014 yılında kutlanmaya başlandı. 2017 yılında New York’taki ünlü Empire State Binası, Dünya Emoji Günü için sarı renklerle süslendi. Türkiye’de ise bir banka şirketi, kendi klavye uygulamasında kullanılabilecek yeni emojiler çıkararak bu kutlamalara katıldı. Bu sene, New York Müzikal Festivali kapsamında Emojiland Müzikali oynanacak. Bu müzikal, bir yazılım güncellemesinden sonra emojilerin karmaşık hale gelen hayatlarını konu alacak.

Bazı güncel takvim emojileri.

Neden 17 Temmuz?

Bu kutlama gününün 17 Temmuz olması takvim emojisindeki tarihten kaynaklanmaktadır. Farklı platformlardaki takvim emojileri farklı tarihleri gösterse de (Twitter 21 Mart, Messenger 17 Ağustos, Facebook ise yalnızca 3 rakamı bulunan bir takvim) en yaygın olan şirketlerden birisi olan Apple şirketinin sunduğu takvim emojisinde 17 Temmuz tarihi karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte 2016 yılında Google da Android, Gmail ve Hangouts ürünlerindeki takvim emojisini 17 Temmuz olarak değiştirdi.

Apple Dünya Emoji Günü’nü Kutluyor

Teknolojinin önde gelen markalarından birisi olan Apple şirketi geçen senelerde olduğu gibi bu sene de yazılımlarına yeni emojiler ekleneceğini duyurarak Dünya Emoji Günü kutlamalarına katıldı. Kızıl, kır ve kıvırcık saçlı emojiler ile kişileri daha iyi temsil etmeyi amaçlayan Apple, bu emojilerin yanı sıra süper kahraman emojisi ve nazar boncuğu gibi yeni emojilerin de ekleneceğini duyurdu.

Apple tarafından yayınlanacak bazı emojiler.

Emoji Scavenger Hunt

2018 Mayıs ayında Google tarafından “Emoji Scavenger Hunt” adlı yapay zekâ tabanlı online bir oyun yayınlandı. İnternet sitesi üzerinden oynanabilen bu oyunda amaç, ekranda gösterilen nesneleri belirli bir süre içerisinde bulmak ve onları kamera ile yapay zekaya göstermek. Yapay zekâ gösterilen nesneleri tanır ve doğru olması durumunda bir sonraki nesneyi oyuncuya sunar. Bu oyun görünüşte kolay olsa da ofisteyken sizden bir yatak bulmanız istendiği zaman son derece zorlayıcı bir hale gelebilir. Siz de bu oyunu deneyerek Dünya Emoji Günü’nde emojilerle ilgili bir etkinlikte bulunabilirsiniz.

Emojiler ve emoji çevirmenliği hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız.

Kaynakça

New York Müzikal Festivali
Apple