Dünya Thesaurus Günü

Kelime dağarcığınızı zenginleştirerek hem daha çeşitli cümle kurma fırsatı bulabilirsiniz hem de kendinizi daha doğru ve etkili bir şekilde ifade edebilirsiniz. Böylelikle güçlü bir kelime dağarcığıyla günlük yaşantınızda ve kariyerinizde daha başarılı olabilirsiniz.
Unutmayın; dil bilginin, bilgi dünyanın anahtarıdır.

Peki bu sözcük çeşitliliğine ulaşmanın anahtarı nedir?

“Dünya Thesaurus Günü” ile sözcük çeşitliliğinin önemini tekrar vurgulayalım o halde.

Öncelikle Thesaurus nedir, ne zaman ortaya çıkmıştır ve nasıl bir gelişim göstermiştir? Gelin hep birlikte göz atalım.

“Thesaurus Günü”, İngiliz sözlükbilimci ve “Roget Thesaurus”un yazarı Peter Mark Roget’in doğum yılına dayanmaktadır. “Roget Thesarus”, 1852 yılında 15.000 sözcük içeriğiyle yayımlandıktan sonra en çok başvurulan sözlüklerden biri olmuştur.

Thesaurus sözcüğü Yunanca “thēsaurós” sözcüğünden türemektedir ve Antik Yunan döneminde değerli adakların muhafaza edildiği bir hazine evini temsil etmektedir. Bugün ise “Thesaurus” sözcüğü “kelimeler hazinesi” anlamına gelmektedir.

“Thesaurus”, geçmişte alfabetik sıralamaya göre dizilmiş belirli bir uzmanlık alanının terimlerini içeren kapsamlı bir sözlüktü. Bugün ise “Thesaurus” eş anlamlı ve anlam benzerliği ile gruplandırılmış sözcükleri bir arayan getiren genel bir sözlük niteliğinde.

Kelime dağarcığımızı, ancak çok fazla kitap okuyarak geliştirebiliriz. Özellikle edebi yapıtları ve sözlükleri okumak bu konuda sizlere faydalı olacaktır. Bu konuda yalnızca kitaplardan değil aynı zamanda online kaynaklardan da okumalar yapabilirsiniz. Bilmediğiniz sözcükleri mutlaka sözlüklerden bakın ve not alın. Küçük kağıtlara yazarak ve her gün görebileceğiniz bir yere asarak aklınızda kalması daha kolay olacaktır. Yeni öğrendiğiniz sözcükleri cümle içerisinde kullanmaya çalışın.