Etkili Çalışma için 7 Alışkanlık

Bazen, daha az çalışmak, daha iyi sonuçlar doğurabilir.

Her biri sizin tarafınızdan tamamlanacak projeler yığınının arasından başınızı kaldırıp “Nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Yazımızda daha az çalışarak, daha verimli olmanın yollarını inceleyeceğiz. Keyifli okumalar.

Öncelikle üretkenlikle çok çalışmayı farklı değerlendirmekle işe başlayabiliriz. Çalışkanlık çok büyük bir erdem olsa da verimlilik yapılması gerekenleri planlı, akılcı, etkili ve doğru biçimde tamamlamaktır.

Büyük hayalleri olan küçük bir işletme sahibi olduğunuzu ve durmaksızın çalıştığınızı düşünün. Zaman hepimiz için aynı kısıtlı değerde olduğundan dolayı çok çalışmak, rekabette elinizi güçlendirmek için yeterli olamayacaktır.

Siz haftanın 7 günü, günde 24 saat çalışabilirsiniz, ancak rakibiniz sizinle aynı anda başlayarak aynı projede birden fazla insanın çalışmasını sağlayabilir ve kısa zamanda önünüze geçer.

Öyleyse küçük işletmeler bazı büyük şirketlerin başaramayacağı şeyleri nasıl başarabildi? Güncel örnekler vermek gerekirse Facebook, 2 çalışanla kurulan ve 13 çalışanla idare edilen Instagram’a 1 milyon dolar ödemekten çekinmedi veya 30 çalışana sahip Snapchat’ın peşinden koşmaktan yerinmedi. Şans faktörünün varlığını kabul etsek de verimliliğin oynadığı rolü de göz ardı etmemek gerek.

Meşgul olmak her zaman üretken olduğunuz anlamına gelmez.

Üretken olmak sanılanın aksine zaman yönetimi konusuyla değil, enerjiyi yönetmeyle orantılı. Öğrenilmesi gereken en az enerji ile en çok nasıl fayda sağlanacağı.

1- İşleri basitleştirin:

En az zaman ve çabayla olası en iyi yolu oluşturun ve gereksiz detayları projenizden çıkarın. İşlerinizin hepsi basitleşme süreci için uygun olmayabilir. Bu durumda basitleştirilecek işleri seçin, bu konudaki iyileştirmeleri tamamlayın ve ana projelerinize geri dönün.

2- Saatlerce çalışmayı bırakıp onun yerine üreticiliğinizi arttırın:

Fiziksel ve mental olarak çalışmaya hazır olduğunuzdan emin olun. Kendimizi yeterince işe veremediğimiz zamanlarda soluklanın ve ara verin. Derinlemesine düşünmek için zaman harcamak önemlidir; ancak genelde cevabını aradığımız soruların cevaplarını, aramayı bıraktığımız anda buluruz.  Yeterince uyumak da oldukça önemlidir. Bir dahaki sefere neden verimli bir şekilde çalışamadığınızı merak ediyorsanız, sebebi yeterli uykudan mahrum kalmanız olabilir.

3- Maliyet ve değer analizi yapın ve her şeye “evet” demeyin:

Çoğumuz, yardım elini geri çevirmek istemediğimiz ya da kötü gözükmemek için söylememiz gerektiğinden çok fazla evet diyoruz. Fakat gereksiz yük aldığımızda yapmamız gerekenlere bile yetemiyoruz. Bu yüzden “sorumluluklarım var” demek, yükümlülüklerimizi hem kendimize hem de karşımızdakine hatırlatmak için oldukça etkili bir yol.

4- Mükemmeliyetçi olmayın:

Çoğumuz “iyi, mükemmelin düşmanıdır” felsefesi ile yetişmiş olabiliriz. Ama mükemmeliyetçi kişiler:

  • Bir proje üzerinde gerektiğinden fazla zaman harcarlar.
  • Projeye başlamak için ayak sürerler ve doğru zamanı beklerler. Ancak doğru zamanı beklemek için çok geç kalabilirsiniz.
  • Küçük şeylere kafa yormaktan bütün resmi görmekte zorlanırlar.

En mükemmel zaman ŞİMDİ.

5- Tekrarlayan işleri yapmayı bırakın, otomatikleştirin.

İnsanlar genellikle teknolojiye ve iş etüdüne uzak durup, onun yerine her işin altından kendileri kalkmaya çalışıyorlar. Fakat dijital dünya size birçok fırsat sunuyor. En basitinden elle yazdığınız bir ajanda tutmak yerine her yerden erişim sağlayabileceğiniz, etkinlikleriniz konusunda sizi ve katılımcıların tamamını aynı anda bilgilendirebilen, değişimlere açık bir takvim ve planlama uygulaması kullanmak bile size saatler hediye edecektir.

Yine de bir çözüm bulamıyorsanız, size yardımcı olması açısından bir uzman istihdam edebilirsiniz. Para kazanmak için para harcamanız gerektiğini ve zamanın elinizdeki en değerli şey olduğunu unutmayın.

6- Kısa, orta, uzun dönemler için planlama yapın.

Zamanınızı önem ve yakınlık derecesine göre planlayın. Günlük toplantılarınızı, o ay içinde ilgilenecekleriniz, ve 5 yıllık hedeflerinizi ayrı potalarda değerlendirin.

7- Ertelemeyin

Stephen Covey’in “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitabına göre ertelemek, üretkenliğin baş düşmanlarından biri. Her yaptığımız işi keyifle yapmak zorunda değiliz ama bir projeye başlarken önce ağır taşları kaldırırsak ve yolumuzu açarsak hızlıca ilerleyebiliriz.