İnternet Üzerinden En Çok Çevrilen Kelime: Güzel

Yürütülen bir proje sonucunda, internet destekli bir çeviri programında en çok çevrilen kelimenin ‘güzel (beautiful)’ olduğu ortaya çıktı. ‘İyi (good)’, ‘aşk (love)’ ve ‘anne (mama)’ da onu yakından takip ediyor. Hatta en çok çevrilen ilk on kelimenin çoğunun olumlu anlamları var. Bu da dil engellerine rağmen insanların birbirine olumlu duygular aktarmak istediğinin güzel bir göstergesi.

İki firmanın ortak yürüttüğü bu araştırmanın sonuçları Beautiful in English isimli siteden görüntülenebiliyor. Ağustos-Aralık 2016 verileriyle Şubat 2017’de oluşturulmuş olan sitede veriler çeşitli görsellerle sergileniyor ve verilerle ilgili açıklamalar da bulunuyor.

Projede tek kelimelik isim ve sıfatlar incelenirken araştırma, programın en çok kullanılan on dili olan şu dillerde yürütülmüş bulunmakta:

  • Fransızca
  • İspanyolca
  • Portekizce
  • İtalyanca
  • Japonca
  • Hollandaca
  • Lehçe
  • Almanca
  • Rusça
  • Türkçe

Projede toplanan veriler bu dillerin herhangi birinden İngilizceye yapılan çevirilerle kısıtlı. Araştırmada dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar var: Kelimeler anadillerinden ziyade İngilizcede isim veya fiil olarak sınıflandırılmış. Birden fazla İngilizce çevirisi olan sözcükler içinse bu sınıflandırma elle yapılmış. İspanyolcada, kelimelerin erkek ve dişi versiyonları gibi benzer kelimeler ise birleşik olarak incelenmiş.

Bu araştırma insanların farklı dillerde olumlu anlamları olan hayranlık ifadelerini kullanmak istediğini gösteriyor. Bunların yanı sıra haftanın günleri de en çok çevrilen kelimeler arasında. Örneğin birinci sıradaki ‘güzel’ kelimesini sırasıyla ‘perşembe’, ‘salı’ ve ‘çarşamba’ takip ediyor.

Farklı dillerden İngilizceye yapılan çevirilerdeki benzerlikler de araştırma kapsamında. Araştırmanın bu kısmı kültürel ve dilbilimsel benzerlik ve farklılıklarla ilgili ilginç veriler ortaya koyuyor. İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Portekizcenin her birinde ‘güzel’ ve ‘iyi’ ilk onda bulunuyor. Öte yandan, İspanyolca ve Lehçe arasındaki ortak kelimeler yalnızca ‘perşembe’ ve ‘çarşamba’. Lehçe, bu grupta kendine en yakın dil olan Rusça ile ‘salı’, ‘çarşamba’, ‘perşembe’ ve ‘küçük’ kelimelerini paylaşıyor.

İlginç bir şekilde Japoncadaki en çok çevrilen on kelime projedeki diğer dillerden tamamen farklı. Japoncadaki en çok çevrilen kelimeler ‘iş’, ‘onay’ ve ‘karar’. Bu listede olumlu sayılabilecek tek kelime ‘arkadaş’.

 

Kaynak: https://slator.com/technology/beautiful-google-translates-translated-word/