Kıta Nedir? – Avrupa Kıtası

Dünyada Kaç Kıta Vardır? Kıta Nedir?

Kıta, diğer ismiyle anakara, yeryüzünü oluşturan büyük kara parçalarına denir. Dünyada 7 kıta vardır:

Avrupa, Afrika, Antarktika, Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avustralya (Okyanusya)

Avrupa kıtası dünyanın en küçük ikinci kıtası olarak bilinir. Afrika’nın kuzeyinde, Asya’nın batısında ve Atlas Okyanusu’nun doğusunda bulunur. Yarımada şeklindedir.

Avrupa, Dünyadaki 7 kıtadan biri olmasının yanı sıra Asya ile olan coğrafik bağlantısından dolayı Avrasya kıtası olarak da anılır.

Avrupa bir nevi devrimler yarımadasıdır. Endüstriyel, demokrasi ve bilimsel anlamda tüm dünyada ses getiren devrimlere imza atmıştır. İthalat ve ihracatta dünyada önde gelen bir yarımada olmuştur. Dünyada endüstri ürünlerinin üçte biri bu kıtada üretilmiştir. Endüstrileşme açısından durumu oldukça ileri olan ülkelerin – Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, İtalya ve Almanya toplandığı bir kıtadır.

Avrupa, bünyesinde çeşitli milletlerden insanların yaşadığı 50 civarında devlet barındırmaktadır. Bu sebeple komşular arasında ekonomil, dil ve kültür açısından bariz farklar bulunmaktadır.

Avrupa’da Kaç Dil Konuşulur?

Avrupa’da konuşulan dillerin çoğu Hint-Avrupa dil ailesine bağlanmaktadır. Hint-Avrupa ana dil kökeninden gelen ve günümüzde Avrupa’da konuşulan canlı diller, aşağıdaki gibi ayrılmaktadır:

 Germen dilleri;

Germen dilleri grubunun batı kolunda, Almanca (Doğu ve Batı Almanya, Avusturya ve İsviçre’nin Alman tarafında); İngilizce (Britanya Adaları’nda), Hollanda dili (Belçika ve Hollanda’da); Frizce (Hollanda’nın Friesland Bölgesi’nde ve Almanya’nın bazı eyaletlerinde) konuşulmaktadır.

Kuzey kolunu oluşturan İskandinav dilleri (İsveççe, Danca (Danimarka dili), Norveççe ve İzlandaca) Kuzey Avrupa’da yer alan İsveç, Danimarka, Norveç ve İzlanda’nın ulusal dilleridir.

Doğu kolunu oluşturan en eski Germen dili olan Gotça, bugün konuşulmayan ölü diller arasındadır.

  1. Roman dilleri;

Eski Roma’nın dili olan Latinceden gelen diller, Roman dillerini oluşturur. Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce ve Romence bu dil grubuna dahildir. Bunlardan Fransızca, Portekizce ve İspanyolca kendi ülkeleri dışındaki yaygın kullanımıyla dikkat çekmektedirler. Romanya’nın ulusal dili olan Romence, bu dil grubunda nadir konuulan bir dil olmasına rağmen, gruba dahil diğer dört dilin geçirdiği değişimleri geçirmemesi sebebiyle Latincenin değişik bir örneklemesidir ve bu açıdan oldukça ilgi çekidir.

  1. Slav dilleri;

Slav dilleri grubu üç kola ayrılmaktadır. Doğu kolunda Rusça bulunur. Rusya Federasyonu’nun resmi dilidir. Rusçanın yanı sıra Avrupa ve Asya bölümlerinde, aralarında Ukraynaca, Beyaz Rusça, Lehçe, Romence, Ermenice, Türkçenin değişik lehçeleri ve Kafkas dilleri olmak üzere 145 farklı dil konuşulmaktadır.

Slav dillerinin kuzeybatı kolunu üç dil oluştur. Bunlardan biri Lehçe Polonya’da, Çekçe Çek Cumhuriyeti’nde; Çekçenin bir çeşitlemesi olan Slovakça ise Slovakya’da konuşulur.

Slav dilleri grubunun güney kolunu, Yugoslavya ve Hırvatistan’da konuşulmakta olan Sırpça-Hırvatça, Slovenya’da konuşulan Slovence, Makedonya’da konuşulan Makedonca, Bulgaristan’da konuşulan Bulgarca oluşturur. Bulgarca, yapısının öteki Slav dillerinin ortak yapısal özelliklerinden değişik olmasıyla dikkati çeker.

  1. Baltık dilleri;

Baltık dillerinden 17. yüzyıla kadar Doğu Prusya’da konuşulan Eski Prusya dili bugün ölü bir dildir. Bu gruptan yalnız Litvanya ve Let dilleri (Letonca) günümüze kadar gelmiştir.

  1. Kelt dilleri;

Büyük Britanya Adaları’nda İngilizce dışında konuşulan dillere denir. Bu gruba bağlı başlıca üç dil vardır. Bunlar: Galler Bölgesi’nde konuşulan Gal dili, İrlanda’da konuşulan İrlandaca ve İskoçya’da konuşulan İskoç Galcesi’dir.

  1. Yunanca;

Yunanca, Yunanistan’ın yanı sıra, Ege Adaları ile Kıbrıs’ta da konuşulmaktadır. Ayrıca Bulgaristan ve Arnavutluk’un güney bölgelerinde ve Yugoslavya ve Makedonya’da Yunanca konuşan azınlık gruplar vardır.

  1. Arnavutça;

Arnavutluk’un ulusal dili olarak konuşulmakta olan dildir.

7. Ermenice;

Hint-Avrupa dillerinin nadir tanınan ve konuşulan dilidir. Ermenice Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yerleşmiş olan Ermenilerin ana dilidir; en yaygın olarak konuşulduğu yer ise Ermenistan’dır.

Bonus: Ural-Altay dil ailesine bağlı Avrupa dilleri Kuzey Avrupa’da Lapça, Estonyaca ve Fince; Orta Avrupa’da Macarca ve Doğu Avrupa’da Türkçedir.