Kliniklere, Hastalara ve Hasta Yakınlarına İşitme Engelli Tercüman Hizmeti

 

Medikal alandaki çeviriler, diğer uzmanlık alanlarının çevirisine göre daha zor ve meşakkatlidir. Bu alan, insan sağlığını yakından ilgilendirdiği için, çevirisinde oluşabilecek hatalar insan hayatını olumsuz yönde veya dönüşü olmayan şekilde etkileyebilir. Bu sebeple, tıp alanındaki yazılı çevirilerde bir harf hatası bile insan sağlığını nasıl etkiliyorsa, sözlü olarak yapılan İşitme Engelli Tercümanlığın (Deaf Interpreting) ve İşaret Dili Tercümanlığın (Sign Language Interpretation) önemi de bu noktada iyice belirginleşiyor.

Yurt dışı şirketi olan, InDemand Interpreting’in Başkan ve CEO’su Cecil Kost geçenlerde; “Sertifikalı İşitme Engelli Tercümanlar (CDI), tercüme sektörünün değerli üyelerindendirler; işitme engelli hastalarla daha iyi iletişim kurarak hastalığı yenmelerine yardımcı olurken, sağlık hizmetleri maliyetlerini de düşürürler” sözleriyle işitme engelli tercümanların önemini vurguladı.

Bir İşitme Engelli Tercüman (CDI), hem Amerikan hem de yabancı işaret dili içerisindeki pek çok nüansı komplike bir anlayışa sahip işitme engelli bir bireydir. CDI’lar İşitme Engellileri Topluluğu içinde, dilin eşlik ettiği kültürün ve çeşitliliğin derinlemesine anlaşılmasına olanak tanıyan benzersiz bir bakış açısı sunar. İşitme Engelli Tercümanlık, hem rutin hem de zorlayıcı durumlara ek uzmanlık gerektirir.

Genellikle işitme engelli hastalar Amerikan İşaret Dili (ASL) tercümanlarını kullanarak etkili iletişim kurar. Bununla birlikte istatistikler, İşitme engelli hastaların yaklaşık yüzde 10’unun bir dil uzmanına veya CDI’ya ihtiyaç duyacağını göstermektedir. Özellikle dilleri halen gelişme aşamasında olan çocuklar; yurt dışında doğan işitme engelli bireyler, zihinsel veya fiziksel zorlukları olan işitme engelli bireyler ihtiyaç duymaktadır. Sağlık hizmetleri sağlayıcıları, işitme engelli bir hastanın sağlık ihtiyaçları ve geçmişi hakkında daha kapsamlı bir fikir edinirken, hastalar kendi özel tedavi planlarını daha iyi anlamış olurlar.