Nöral Makine Çevirisi (NMT-Neural Machine Translation) ve Sağladığı Hizmet Seviyeleri

Nöral Makine Çevirisi, tam cümleler biçiminde bir dizi sözcük olasılığını tahmin etmeye yönelik büyük bir yapay sinir ağı uygulayan bir makine çevirisi yaklaşımıdır.

Nöral Makine Çevirisinin Sağladığı Hizmet Seviyeleri Nelerdir?

Ham Nöral Makine Çevirisi: Nöral makine çevirisi yapılan belge, herhangi bir insan müdahalesi araya girmeksizin teslim edilir. Bu hizmet, genelde acil olarak çevrilmesi gereken bir belgenin içeriğine hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulması durumunda tercih edilir. Maliyeti ve çeviri kalitesi diğer hizmetlere göre daha düşüktür. Genellikle kurum içi kullanım gerektiren içerikler söz konusu olduğunda tercih edilir.

Light Post-editing (Hızlı Post-editing) ile Gerçekleştirilen Nöral Makine Çevirisi: Çevirmenler ve redaktörler, makine çevirisi sonrasında ortaya çıkan ürün üzerinde düzenlemeler yaparak bu ürünü gerek dil bilgisi gerek anlam bakımından hedef kitle nezdinde anlaşılabilir hale getirir. Genellikle kurum içi kullanım gerektiren içerikler söz konusu olduğunda tercih edilir. Ham Nöral Makine Çevirisi sonrasında gerçekleştirilen hızlı ve hafif bir revizyon olarak da düşünülebilir. İnsan çevirisi kalitesine sahip olmayı zorunlu kılmadan anlaşılabilir ve içerik bağlamında doğru bir metin elde etmek amaçlanır.

Full Post-editing (Tam Post-editing) ile Gerçekleştirilen Nöral Makine Çevirisi: Geniş çapta yayınlanması gereken içerikler söz konusu olduğunda tercih edilen bir hizmettir. Çevirmenler ve redaktörler hedef dildeki mesajın kaynak dildeki mesajla tam olarak eşleştiğinden emin olmak için makine çevirisinin sunduğu çıktı üzerinde ayrıntılı bir tam düzeltme gerçekleştirirler. Bu düzeltme sonucunda ortaya akıcı, tutarlı, kaliteli, hatasız ve müşterinin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan bir çeviri ürünü ortaya çıkar. Full Post-editing’te amaç, insan çevirisi ile elde edilen bir ürünle karşılaştırılabilir bir ürün elde etmektir. Yüksek kaliteli bir çeviri ürünü amaçlandığı için Full Post-editing süreci daha uzun ve daha zahmetlidir. Dolayısıyla, diğer hizmetlere göre maliyeti de daha fazladır.