Oyun Yerelleştirmesi Nedir?

Oyun yerelleştirmesi, bir dijital oyunu belirli bir bölgenin ihtiyaçlarına, beklentilerine, kültürel normlarına uyacak şekilde uyarlama işlemidir. Oyun yerelleştirmesinin nihai amacı, kullanıcıların söz konusu oyunları ana dillerinde yaratılmış gibi hissetmelerini sağlamaktır.

Oyun Yerelleştirmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Her şeyden önce, oyun yerelleştirmesi alanında uzman profesyonel yerelleştirme uzmanları ve çevirmenler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde ortaya istenmeyen çeviri hataları çıkabilir.
  • Grafikler, tarihler, saatler, para ve ölçü birimleri, müzikler, semboller, sayılar yerel bölgeye göre uyarlanmalıdır. Başka bir deyişle, görsel, yazılı ve işitsel tüm içerikler hedef kitlenin tercihlerine göre uyarlanmalıdır.
  • Oyun yerelleştirmelerinde görev alan yerelleştirme uzmanlarının mitoloji veya tarih gibi özel alanlarda bilgi sahibi olması gerekir. Zira oyunun içeriğinin tam olarak hedef kültüre aktarılabilmesi mesajın doğru anlaşılmasından geçer.
  • Oyunların içinde yer alan diyaloglar, kelime oyunları, deyimsel ve mizahi ifadeler hedef dile uygun olacak şekilde yerelleştirilmelidir. Kaynak kültüre ait bu unsurlar hedef kültüre uygun şekilde yerelleştirilmezse yerel kullanıcılar oyunun içeriğini anlamayabilir.
  • Dijital oyunların kendine has bir jargonu vardır. Bu nedenle, oyun yerelleştirme uzmanlarının oyun sektörüne, oyun diline ve terminolojisine aşina olması gerektiği gibi oyun trendlerini ve teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmesi gerekir.
  • Birçok oyun kendi içerisinde senaryolar (hikâyeler, kurgular) barındırdığı için yerelleştirme uzmanlarının hayal güçlerini kullanarak sürece yaratıcılık katmaları ve araştırmacı olmaları kaçınılmazdır.

Oyun Yerelleştirmesinin Avantajları Nelerdir?

  • Rekabet avantajı sağlar. Oyunlarını yerelleştiren şirketler, yerelleştirme teşebbüsünde bulunmayan rekabetlerini geride bırakırlar.
  • Uygulama mağazalarında daha iyi bir sıralama ve daha yüksek satışlar elde etmeyi sağlar.
  • Daha fazla indirme sayesinde oyunların popülerliğinin artmasını sağlar. Bu durum da daha fazla potansiyel müşterinin oyundan haberdar olmasına ortam hazırlar.
  • Kullanıcılar, yerelleştirilmiş bir oyunun içeriğini tam olarak anlayacağından, kullanıcı memnuniyeti ve etkileşimi sağlar.
  • Oyun içeriği doğal ve akıcı olacağından kullanıcılar oyunları kendi ana dillerinde yazılmış gibi hissederler.

Günümüzde bilgisayarlarda, tabletlerde, telefonlarda veya Web üzerinde geniş yer kaplayan oyunlar uluslararası piyasada oldukça talep görüyor. Yapılan araştırmalara göre, 2023 yılına kadar oyun endüstrisinin 200 milyar doları aşması bekleniyor. Oyunların insanların eğlencesinin büyük bir bölümünü oluşturduğu ve teknolojinin her geçen gün daha da geliştiği göz önüne alındığında, yerelleştirilmiş oyunlara olan talep gelecekte de artmaya devam edeceği öngörülüyor.