Farklı Kültürlerden Sevgililer Günü Ritüelleri

Mumlar, çiçekler, şiirler! Özenle hazırlanmış bir masa, incelikle paketlenmiş hediyeler ya da televizyon karşısında patlamış mısır yiyerek izlenen romantik komedi filmleri: Sevgililer Günü “olması gerekenler listesi” hazır!

Dünyanın neresine giderseniz gidin, Sevgililer Günü ile ilgili “sevgi dolu” cümleler duyacağınız kesin ancak bu cümlelerde rastladığınız kelimeler; tahmin edemeyeceğiniz şekilde farklılık gösterebilir. Belki bir yaprak, bir iğne, paskalya yumurtası, isimsiz şiir hatta nehirde yüzen parlak ve taze bir portakal bile olabilir!

Bu yazımızda birbirinden ilginç ritüelleri ile yedi ayrı kültürde sevgililer gününü inceledik:


Finlandiya

“Ystävänpäivä” diye isimlendirilen bugün; Sevgililer Günü’nden ziyade arkadaşlık, dostluk günü olarak kabul edilmiştir. Bu günün herhangi bir romantik anlamı olmamakla beraber, arkadaş ve dostlarınızla eğlenebileceğiniz; dilerseniz birbirinize hediyeler alıp iyi dilek kartları verebileceğiniz bir gün!

Çin

Sevgililer Günü’nü Ay Takvimine göre 7 Temmuz’da  “Qi Xi Jie” yani “Yedilerin Gecesi” olarak kutlarlar ve bir efsane ile taçlandırmışlardır. Efsaneye göre, Niulang isminde bir çoban, Zhinv isimli bir periye aşık olur ancak Cennetin Tanrıçası, bir peri ve bir ölümlü çobanın evlenmesine müsaade etmez. Yıl içinde yalnız bir defaya mahsus bir köprü üzerinde görüşmelerine izin verilir. Bu kavuşma gününü kutlamak için çiftler tapınaklara gider, evlilikleri ya da birliktelikleri için dua eder. Bir gönül bağı olmayan kişiler de aşkı bulmak için dilek diler.

İngiltere

İlginç Sevgililer Günü gelenekleri arıyorsanız, İngiltere sizler için doğru adres olabilir. Zira İngiltere’de kadınlar Sevgililer Günü arifesinde yataklarının kenarına iğneler ile dört tane yaprak iliştirir ve yumurta yer. Bu ritüel ile gelecekteki kocalarını o gece rüyalarında göreceklerine inanırlar. Kültürel (folkrolik) bir inanç olsa da, yalnız eğlence amaçlı bu geleneği sürdüren pek çok kişi var.

Fransa

“Ah, romantizm! Ah, Fransızlar bu günde neler yapar kim bilir!” dediğinizi duyar gibiyiz, ancak Sevgililer Günü’nde yapılan bir geleneğin, bu günün Fransız Hükümeti tarafından yasaklanmış olduğu gerçeğini de sizlerle paylaşmamız gerek. Bu geleneğe göre bekâr kadın ve erkekler, ortak bir yerde toplanıyor ve kısa bir süre içinde karşılıklı olarak birbirlerini tanımaya çalışıyorlar, eğer anlaşamazlarsa görüştükleri kişileri değiştiriyorlar. Etik açıdan hoş karşılanmadığı için de şu an yasaklanmış durumda. Üzülmeyin; romantik kutlamalar, yemekler ve mumların sonu yok!

Norveç

Aslında, Kuzeylilerin Sevgililer Günü’ne önem verdiklerini ya da özel bir gün saydıklarını söyleyemeyiz. Ancak, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde küçük çaplı etkinlikler olmuyor değil. Erkekler, hoşlandıkları kadınlara, eşlerine ya da kız arkadaşlarına “Gaekkebrev” adı verilen, kısa şiirler gönderiyor. Bu şiirlerin özelliği ise gönderen kişilerin isimlerini tam yazmamaları! İsimleri yerine rumuz kullanıyor ya da adlarından bir ya da iki harf ekliyor ve şiiri atfettikleri kadınların isimlerini doğru tahmin etmelerini bekliyorlar! Doğru cevap verenlerin hediyeleri bir paskalya yumurtası oluyor, fakat hediyeyi de paskalyaya kadar beklemeleri gerekiyor! 


Malezya

“Neye niyet, neye kısmet!” deyiminin hayat bulmuş hali diyebileceğimiz bir gelenek var Malezya’da. Malezya da Çin’de olduğu gibi Sevgililer Günü’nü Ay Takvimine göre 7 Temmuz’da kutluyor. Genç kızlar telefon numaralarını en güzel, en parlak buldukları portakalın üzerine yazıp nehre bırakıyorlar. Portakalı bulacak kişinin hayallerindeki erkek olup, kendilerini aramasını umuyorlar ancak geleneği fırsata çevirmeye çalışan bazı kişiler bu özenle seçilmiş portakalları nehirden toplayıp en yüksek fiyatı verene satıyorlar.

Slovenya

Slovenya’da Sevgililer Günü evrilmiş ve doğanın uyanışını kutladıkları bir gün halini almış, çünkü doğanın yeniden canlanması ile kuşların birbirlerine evlilik teklifi ettiklerine dair bir inanca sahipler. Eğer çıplak ayakla tarlalarda dolaşır ve kuşları izlerseniz kısmetinizin de açılacağı inancı oldukça yaygın.

Tüm bu evrilmiş kutlama ülke genelinde benimsenmiş olsa da halen 14 Şubat’ı Sevgililer Günü olarak romantik bir şekilde kutlayanların sayısı da az değil. Ancak geleneksel Slovenler bugünü, kendi kültürlerince aynı zamanda St. George Günü de olan 12 Mart tarihinde kutluyor.