Çok Gezen Çevirmen

Seyahat planı yapmadan önce bilmeniz gerekenler

  1. HİNDİSTAN

Eller!

İki elinizi de kullanmaya hazır olun! Yapabiliyorsanız şahane, yapamıyorsanız öğrenmeye bakın. Bu ülkede iki elin de kendine özel işlevleri bulunuyor. Sağ elinizi yemek yemek için kullanıyorsunuz, eğer sol elinizle yemek yerseniz “tuhaf” bakışlara maruz kalabilirsiniz. Çünkü sol elin işlevi temizliktir,  tuvalet ihtiyacınızı karşıladığınızda kullanabilirsiniz.

Bilimsel bir gerçeklik taşımasa da Hint halkı sağ elle yenen yemeklerin daha leziz olduğuna ve yiyeceği üreten kişinin doğa ile daha büyük bir bağ kurmuş olduğuna da inanır. Bu ipucu Sri Lanka ve Orta Doğu’nun birçok bölgesi için geçerlidir.

  • BİRLEŞİK KRALLIK

Tube’da isen sağda bekle!

Kural 1: Londra metrosunda sağ tarafta bekleyin! Gecikmeleri, karmaşık rotaları ve yoğun kalabalığı ile nam salan Londra metrosu ürpertici ya da panik atağı olan kişiler için korkutucu görünebilir. Burada bir kişinin işleyebileceği en büyük “suç” yürüyen merdivenin sol tarafında beklemektir! Yazılı olmayan bir kural olarak sağ tarafta beklemeli, sol taraftan ise yürümelisiniz. “Tube” adı verilen bu metro serüveninde nazik ve bilirkişi gibi görünmek istiyorsanız beklediğiniz yere dikkat edin.

  • İTALYA

Scarpetta!   

İtalya’da leziz bir yemek yediyseniz ve memnuniyetinizi göstermek istiyorsanız lütfen “scarpetta” yapınız. Scarpetta kelimesinin Türkçe karşılığı “küçük ayakkabı” olsa da –çevirinin gücü adına- tabağınızda kalan sosa batırmak üzere kopardığınız küçük ekmek parçasıdır. Türk kültüründe tabağı sünnetlemek ile eşdeğer olduğu söyleyebilir. Bu küçük ayakkabı tabağınızı dolaşır ve tüm sosu keyifle mideye indirmenizi sağlar.

  • BULGARİSTAN

Kafalar Sabit!

Bulgaristan’daysanız evet ya da hayır demek için kafanızı aşağı yukarı ya da sağa sola çevirmeyi aklınızdan çıkartın. Bir söylentiye göre, evet ya da hayır tepkileri için beden dili işaretleri Ortodoks Bulgarların, Osmanlı yönetimi altında dinlerini inkar etmelerini istediklerinde yaptıkları bir protesto sonucu tam tersi halini almış. Yani siz hayır demek için kafanızı aşağı yukarı sallarken, evet demek için sağa sola çevirmelisiniz. Yapamıyorsanız, bırakın sabit kalsın; yanlış anlaşılmayın! J

  • JAPONYA

Çorabın Mı Delik? İşte Uwabaki!

Japonya’da bir ev ziyaretine giderseniz, eve girerken ayakkabılarınızı çıkartıp terlik giymelisiniz. Peki ya korkulu rüyanız başınıza gelmiş ve çorabınız delikse? İşte o zaman Japon kültürü sizi kurtarıyor. Çorabınızı çıkarmayın çünkü çıplak ayakla evde bulunmak ev sahibine saygısızlık olarak görülüyor; Japonlar evlerinde misafirleri için “uwabaki” olarak isimlendirilen ev terlikleri bulundurur ve siz daha ayakkabınızı çıkarmadan önünüzde terliklerinizi hazır bulursunuz.

Ek olarak, yemek yerken ağız şapırdatılmasını biz ne kadar hoş karşılamıyor olsak da Japonlar yemek yerken ses çıkarılmasından pek memnun oluyor, şapırdamayı unutmayın!

  • BREZİLYA

Randevusuna Geç Kalanlardansan Haydi Brezilya’ya!

Brezilya halkı dakiklik konusunda kendi zaman dilimlerini yaratmışlar. Bir “feijoda”(bir tür kuru fasulye) ziyafetine davetliyseniz, kibarlık yapıp yardım etmek amacı ile erken gitmeyin, ya da dakikliğinizi ispat etmek için tam zamanında da gitmeyin. Aksine, ev sahibini hazırlıksız yakalamamak, kendisini telaşlı halde görmemek için eh bir de çok istekli, hevesli görünmemek için az bir saat geç gidin. Sokaktaki vitrinlere bakabilir, dondurma yiyebilir hatta plajda bir saat daha fazla güneşlenebilirsiniz.

Randevusuna geç gidenlerdenseniz, Brezilya’da çok sevilen bir davetli olabilirsiniz.

  • NORVEÇ

Eveeeeeeet! (Ja!)

Norveç’te bir düğüne davetliyseniz, gelinin çılgınca “eveeeet”diye bağırmasına şaşırmayın. Kültürün ayrılmaz bir parçası olarak; gelin, nişanlısını kabul ederken yüksek sesle ve konukların önünde bağırmalıdır. Geçmişte gelinlerin başına altın bir taç takılırdı ancak günümüzde bu gelenek yerini daha modernize edilmiş olarak çiçek ya da kurdelaya bırakmış bulunuyor. Kültürel değerini koruyan buğday ve kremadan yapılan püre halen düğün masalarında yerini koruyor.

  • MORİTANYA

Ağırlığınca Mürüvvet!

Moritanya’da halen süren bir gelenek olarak, evlenmek isteyen çiftlerden kadın olanın en az 60 kilo olması beklenir. 60 ile 100 kilo arasında olmayan genç kızlar evlenmek için kilo almalı, aksi halde evliliklerinin gerçekleşmesi mümkün değildir.