Sosyal Medya Pazarlamasını Etkili Hale Getirmek

Sosyal medyanın son yıllarda artan kullanıcı hacmi ve bu sebeple oluşturduğu pazarlama-reklam ve satış potansiyeli artık çoğu şirket tarafından fark edilmiş durumda. Küreselleşmenin de etkisiyle, hizmet sağlayıcıları ve üreticiler artık yerel veya bölgesel çapta çalışmak yerine uluslararası pazarlara açılmaya daha istekli. Pazar hacmini ve ekonomik kârı son derece yükseltecek olan bu strateji beraberinde bazı zorlukları da getiriyor: Hedeflenen kitleyi tanımak ve onlara uygun pazarlama yapmak.

Hedef kitlenin kültüründe yer alan farklı öğelerden tutun da, dilsel kullanım farklılıkları, kullanılan platformlar ve hatta hedef kitlenin aktif olduğu saatleri de dikkate almak gerekir. Örneğin, Türkiye merkezli bir şirketin yurtdışına açılma ve onlara uygun pazarlama yapma konusunda uzmanlardan yardım aldığı zaman atılacak temel adımlar şöyle olacaktır:

  1. Hedef kitlenin dili, kültürü ve onlara yönelik hedeflenen hizmet arasındaki ilişki incelenecektir. Sunulacak olan hizmetin hedef kültürdeki yeri saptanıp dilsel kullanımlar incelenir. Örneğin, resmi dili İngilizce olan iki ayrı ülkeye bile aynı dilsel stratejiyle pazarlama yapılamaz. En temel örnek olarak; İngiliz İngilizcesi ve Amerikan İngilizcesi arasında farklılıklar olduğu için bu iki ülkeye de ayrı dilsel stratejilerin uygulanmasını gösterebiliriz.
  2. Pazarlama yapılacak sosyal medya platformunun hangisi olması gerektiği ve hedeflenen kitlenin dikkatinin en kolay nasıl çekilebileceği incelenir. Dünyadaki en yaygın sosyal medya platformu olan Facebook bile, bazı ülkelerde pek tercih edilmiyor veya yasaklanmış durumda. Örneğin Rusya’da en büyük sosyal medya platformu Vkontakte adlı platformdur. Çin’de ise Facebook yasaklı olduğu için Çinliler kendilerine ait birkaç sosyal medya platformunu kullanmaktadır. Bu durumlar dikkate alındığında, hedeflenen kitleye ulaşmak için uygun sosyal medya platformunu seçmenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.
  3. Hedeflenen yaş aralığına uygun pazarlamalar yapılması da verimliliği arttırmaktadır. Seçilen kelimeler ve yapılar da yine bu noktada önem arz eder. Orta yaşın üstündekiler hedeflenirken daha düzgün kalıplar, saygılı ifadeler kullanılması gerekirken, genç kitle hedeflendiği zaman güncel ve belki de sen diline yakın kelimeler kullanılabilir. Böylece hedef kitle kendisini hizmet sağlayıcısına daha yakın hisseder.

Belirtilen bu üç adım dikkate alınarak başlanılan sosyal medya pazarlaması projeleri beklenen verimliğin alınmasına yardımcı olacaktır. Ürün/hizmetlerinizin en etkili şekilde pazarlanması için hedef kitlenizi doğru seçmek ve onlara yabancı olmayan tanıtımlar düzenlemek gerekir.