Afrika Kıtası

Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur. Dünyada en fazla genç nüfus Afrika’da bulunmaktadır. Afrikalıların %50’si 19 yaşının altındadır. Cezayir, yüzölçümü olarak Afrika’nın en büyük ülkesi olsa da nüfus anlamında en büyük ülke ise Nijerya’dır.  Afrika’da 1000 e yakın dil konuşulmaktadır. Afrika kıtasında en yaygın kullanılan diller, Hausa, Swahili, ve Yoruba’dır. Konuşulan dillerin büyük çoğunluğu genellikle dört dil ailesinde bulunmaktadır. Afro-Asyatik, Khoisan, Nijer-Kongo ve Nil-Sahra.

Afro-Asyatik dil ailesi genellikle Kuzey Afrika, Doğu Afrika ve Güneybatı Afrika’da konuşulan dilleri kapsar. 250 milyon insan tarafından konuşulan yaklaşık 400 farklı dil, bu dil ailesi tarafından temsil edilmektedir. Bazı Afro-Asyatik diller arasında Aramice, Amharik, Arapça, Hausa, İbranice ve Tigrinya yer almaktadır. Ayrıca Akad ve Eski Mısır gibi bugün soyu tükenmiş olan diller de bu gruba girmektedir.

Khoisan veya Khoesaan, dilleri genellikle Angola, Botsvana ve Namibya olarak isimlendirilen, Afrika’nın güneybatı kesiminde konuşulmaktadır. Büyük olasılıkla 50 adet veya daha fazla dil bu aileye mensuptur. Üstelik önemli bir kısmı da eşsiz klik sesleriyle, farklı tonlar kullanmaktadır. Daha iyi açıklamak gerekirse, gırtlaktan çıkardıkları bir nevi notayla iletişim kurma. En büyük Khoisan dili Namibya’da konuşulan Nama. Haillom (Namibya) ve Sandawe (Tanzanya) de yine bu dil ailesine bağlıdır. Khoisan ailesi bir bütün olarak düşünüldüğünde, ölmekte olan bir dil ailesidir.

Nijer-Kongo dil ailesi, Afrika’da konuşulan diller arasında en fazla sayıya sahip olandır. Bu ailede yaklaşık olarak 400 farklı dil bulunur ve bu diller 500 milyondan fazla insan tarafından konuşulmaktadır. Bir dilbilimci ve Afrika antropoloğu olan Joseph Greenberg, 1950’de yaptığı dil sınıflandırması ve tipolojide Nijer-Kordofan dil ailesinin Nijer-Kongo dil ailesine katılmasını önermiştir. Böylece Nijer-Kongo ailesi son derece genişlemiştir. Bu aile içerisindeki en yaygın dillerden bazıları; İbo (Nijerya), Swahili (Tanzanya), Yoruba (Nijerya) ve Zulu (Güney Afrika).

Nil-Sahra dil ailesine giren yaklaşık 100 adet dil ve bu dilleri konuşan 10 milyondan fazla Afrikalı bulunmaktadır. Nil-Sahra dilleri özellikle Afrika merkezinde Burkina Faso, Mısır, Kenya, Nijer, Nijerya, Sudan, Tanzanya ve Uganda dahil olmak üzere 15’in üzerinde ülke tarafından temsil edilmektedir. Bazı önemli Nil-Sahra dilleri; Dinka (Sudan), Kanuri (Nijerya) ve Luo veya Dholuo (Kenya)’dır.

Afrika Kıtası, eski zamanlarda dünya ticaret merkezlerinden birisi konumundaydı. Bu nedenle kültür açısından çok gelişmiş bir kıtadır. Ancak yağma ve sömürgecilik faaliyetlerinden sonra bu konumunu kaybeden Afrika günümüzde ise en az gelişmiş olan kıta konumundadır. Yaptığı faaliyetler ile sadece kendi iç sorunları ile başa çıkmaya çalışan Afrika’nın başlıca geçim kaynağı ihracattır. Bu ihracatın büyük bir kısmını da doğal kaynaklar oluşturmaktadır. Petrol, kobalt, granit, boksit gibi önemli madenler bu bölgede yoğunlaştığından ihracatının büyük bir kısmı da bu madenler üzerindendir.

Afrika Kıtası’nın nüfusu 1 milyardan fazla olduğu için yukarıda bahsettiğimiz gibi diller arası çeşitlilik son derece fazladır. Yaşam koşullarının zorluğu nedeniyle genç nüfusun çoğu Fransa, İngiltere gibi ülkelere göç etmektedir. Örneğin Cezayir’de resmi dil Arapça iken halkın çoğu Fransızca da bilmektedir. Bu da gençlerin dil bariyerini aşıp göç etmelerini kolaylaştıran etkenlerden birisidir.

AFRİKA’DAKİ DEVLETLER

 Burundi
 Komorlar
 Cibuti
 Eritre
 Etiyopya
 Kenya
 Madagaskar
 Malavi
 Mauritius
 Mayotte
 Mozambik
 Réunion
 Ruanda
 Seyşeller
 Somali
 Tanzanya
 Uganda
 Zambiya
 Zimbabve
Orta Afrika
 Angola
 Kamerun
 Orta Afrika Cumhuriyeti
 Çad
 Kongo Cumhuriyeti
 Demokratik Kongo Cumhuriyeti
 Ekvator Ginesi
 Gabon
 São Tomé ve Príncipe
Kuzey Afrika
 Cezayir
 Mısır
 Libya
 Fas
 Sudan
 Tunus
 Batı Sahra
Güney Afrika
 Botsvana
 Lesotho
 Namibya
 Güney Afrika
 Svaziland
Batı Afrika
 Benin
 Burkina Faso
 Yeşil Burun Adaları
 Fildişi Sahili
 Gambiya
 Gana
 Gine
 Liberya
 Mali
 Moritanya
 Nijer
 Nijerya
 Saint Helena
 Senegal
 Sierra Leone
 Togo
Avrupa Sömürgeleri
 Kanarya Adaları (İspanya)
 Ceuta (İspanya)
 Madeira Adaları (Portekiz)
 Melilla (İspanya)