Bilgileriniz Sandığınız Kadar Güvende Olmayabilir

Günümüzde internet sayesinde dünyanın diğer ucundaki insanlarla saniyeler içerisinde iletişim kuruyor, bilgi paylaşımında bulunuyoruz. İnternetin bu denli gelişmesi ve insan ilişkilerini geliştirmesinin yanı sıra istediğimiz bilgiye erişimimizi de kolaylaştırıyor. Bu bilgilere ulaşırken birçok internet sitesine giriyor ve bu sitelere giriş yaparken kişisel bilgilerimizi sitenin veritabanına kaydediyoruz. Bu nedenle giriş yapacağımız siteleri dikkatle seçmeliyiz. Gelişen internet bilinci ile çoğumuz artık kötü amaçlı siteleri bir bakışta anlayabilsek de bazı güvenilir siteler bile hiç tahmin edemeyeceğiniz şekilde sizden faydalanıyor olabilir.

Bunu acı bir şekilde tecrübe edenlerden biri ise Norveç’li bir şirket oldu. Geçtiğimiz yıllarda Norveç merkezli bir petrol şirketi, popüler bir çevrimiçi makine çevirisi programı kullanarak plan, şema, sözleşme gibi çok gizli belgelerini ücretsiz olarak çevirip maliyetten tasarruf edebileceğini düşündü. Fakat bu durum onlara çok daha pahalıya mal oldu. Çeviri yaptırdığı internet sitesinde, şirketin gizli belgelerinden şirket çalışanlarının telefon numaralarına kadar neredeyse her şey halka açık bir biçimde görüntülenebiliyordu. Bunun gibi birçok ücretsiz internet sitesi içeriğini geliştirmek adına siteye konulan bilgileri kullanıyor. Siz de bu sitelere bilgilerinizi girdiğiniz anda bu bilgilerin kullanılabilir olduğunu kabul etmiş oluyorsunuz. Petrol şirketi bunu öğrenir öğrenmez sitenin yetkilileriyle iletişime geçip bilgileri kaldırtsa da bütün bilgilerin internet üzerinden tamamen kaldırılması çok uzun zaman alacak gibi duruyor.

Kısacası, internette ücretsiz bir programdan faydalanmadan önce bir kere daha düşünün. Programı kullanmanın karşılığında bazı bilgilerinizi bilinçsizce paylaşıyor olabilirsiniz. Bu durum günlük kullanımda pek zarara yol açmasa da, gizli kalması gereken bilgileri güvenmediğiniz internet sitelerinde kullanırken daha dikkatli olun.