CE Belgesi Nedir? CE Belgesi Çevirisi Nasıl Olmalıdır?

CE Nedir?

Conformity of European: “Avrupaya Uygunluk Belgesi”dir. Bir ürün, Avrupa Birliği piyasasına sunulacaksa ve Avrupa Birliği Direktiflerinden en az birinin kapsamına giriyorsa, üreticiler CE markasını almaya yasal olarak tabidir.

CE işareti, imalatçı tarafından vurulan resmi bir işarettir ve bütün AB ülkelerinde geçerlidir. CE, tüketiciler için değil, yetkililer için vurulmaktadır.

[box] “CE” markası, adını Fransızca “Avrupa’ya Uygunluk” anlamına gelen ‘’Conformite Europeene’’ kelimelerinin baş harflerinden almaktadır.[/box]

Doğru Bilinen Bir Yanlış

CE, bir kalite belgesi değildir.

İlgili ürünün kullanımının güvenli olup olmadığını; insan, hayvan ve bitkiler olmak üzere canlıların yaşam sağlığı, can güvenliği, çevrenin ve tüketicinin korunması amacı ile gerekli güvenlik koşullarını yerine getirmekte olduğunu belirten bir işarettir.

CE Belgelendirme Kapsamları Nelerdir?

CE Belgelendirme kapsamları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

93/42/MDD Tıbbi Cihaz Yönetmeliği
2006/42/AT Makine Emniyeti Yönetmeliği
97/23/AT Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği
2006/95/AT Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat ile İlgili Yönetmelik
2004/108/AT Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (EMC)
305/2011/AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliği
90/396/AT Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik
92/42/AT Sıvı ve Gaz Yakıtlı Yeni Sıcak Su Kazanlarının Verimlilik Gereklerine Dair Yönetmelik
87/404/AT Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği
95/16/AT Asansör Yönetmeliği
2000/14/AT Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu ile İlgili Yönetmelik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye’de CE

Türkiye’de CE taşıması zorunlu olan ürünler bakanlık tarafından belirlenmiş olup aşağıdaki gibidir:

  • Makineler  – Asansörler – Alçak Gerilim ile çalışan elektrikli cihazlar (220 volt ve 380 volt ile çalışan tüm elektrikli cihazlar)
  • Oyuncaklar (14 yaşına kadar olan tüm cocukların kullanacağı tüm oyuncaklar)
  • Kişisel Koruyucu Ekipmanlar (eldivenler, gözlükler, ayakkabılar, kulaklıklar vb. tüm koruyucu ekipmanlar)
  • Otomatik olamayan tartı aletleri
  • Tıbbi Cihazlar (teşhis tanı ve tedaviye yardımcı olan tüm tıbbi cihazlar ve bu amaçla kullanılan malzemeler)
  • Vücut içerisine giren aktif tıbbi cihazlar
  • Basit Basınçlı Kaplar – Gaz Yakan Cihaz ve Aletler – Sıcak Su Kazanları
  • Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Cihazlar – Gezi Tekneleri -Radyo Telokomünikasyon Ekipmanları -Sivil Amaçlı Patlayıcılar
  • Yapı Malzemeleri (binalarda ve yapı işlerinde daimi olarak kullanılan tüm malzemeler)

CE Nasıl Alınır?

Ürünün dâhil olduğu standarda göre CE belgesi vermeye yetkili bir kuruluş tarafından verilir, alternatif olarak üretici belgeyi kendi de hazırlayabilir. Kendisi hazırladığı takdirde üretici isterse yetkili kuruluşlar tarafından uygunluğa şahitlik belgesi de alabilmektedir. Onaylanmış Kuruluşların yasal olarak yetkilendirilmiş olması (akredite edilmesi) gerekmekte olup, ilgili uygunluk incelemelerinde uzman ve yalnız o konularda inceleme yapma yetkisine sahiptirler. Modüler Yaklaşım Sistemi’ne göre yapılan bu işlemlerde kuruluşların tarafsız olması zorunludur. Türkiye’de onaylanmış olan 30’a yakın kuruluş bulunmakta ve “Uygunluğa Şahitlik Belgesi” yani “Attestation of Conformity” belgesi vermeye yetkilendirilmiştir.

Ek olarak CE belgesine sahip olması gereken ürünlerin piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu kuruluşlar, AB’nin ürünlere CE işaretinin yerleştirilmesini öngören “Yeni ya da Global Yaklaşım Direktiflerinin” uyumu ile görevlendirilen kamu kuruluşları olarak belirlenmiştir.

CE Belgesinin Artıları Nelerdir?

+ AB teknik mevzuatına uygunluğu belirtir,

+ Kalitenin başladığı seviyeyi gösterir ve bu seviyenin altındaki ürünler emniyetsiz olarak nitelendirilip piyasaya arz edilir, dolayısı ile kalitesiz olarak kabul görürler,

+ AB ülkelerinde, normlarla ilişkili yasak gerekçeler gösterilip geri çevrilmesi mümkün değildir,

+ Yeni yaklaşım direktiflerine uygunluğun göstergesi olmaktadır,

Tüm bu sebepler çerçevesinde CE belgesinin, AB dışında üretilmiş tüm ürünler için “pasaport” görevi gördüğünü söylemek mümkündür.

Yeni Yaklaşım Yönergesi Nedir? 

AB, ürünlerin tüm Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi (European Free Trade Association-EFTA) üzerinde serbest dolaşımını kolaylaştırmak amacı ile bir dizi önlem almıştır. Alınan bu önlemlerden bazıları “Yeni Yaklaşım Yönergeleri” adı ile bildirilmektedir. Bu yönergeler gereğince, ürün tasarımı üzerinde denetimin sağlanması ve en önemli nokta olarak ürünün güvenliği konusunda tüm Avrupa çapında uyum sağlanması amaçlanmaktadır.

Yönergeler; oyuncaklar, tıbbi cihazlar ve basınçlı ekipmanlar da dâhil, oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Temel amaç ürünlerin iyi tasarımlı ve kullanıcıları için güvenli olması ve bu iki konunun teminat altına alınmasıdır. CE işaretinin bir ürün için gereklilikleri Yönergeden Yönergeye, hatta aynı Yönerge içinde dahi farklılık gösterebilmektedir.

CE Olmazsa?

AB üyesi herhangi bir ülkeye ithal edilecek ürün ya da ürünlerde AB normlarına uygunluğun ifadesi olarak CE belgesi istenmektedir. Bu belge, bahsi geçen ürün ya da ürünlerin direktiflerce belirlenenmiş olan şartlar ile uygun olarak üretildiğinin ifadesidir. Avrupa Birliğine ithal edilen ürün ya da ürünlerde CE belgesi olmaması durumunda meydana gelecek olası zarardan ithalatçı ve üretici sorumlu tutulmaktadır.

CE Belgelendirme Direktifleri Nelerdir?

  • 2014/30/EU sayılı Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) Direktifi
  • 2014/35/EU sayılı Alçak Gerilim Direktifi
  • 2011/65/EU sayılı ROHS Direktifi
  • 2006/42/EC sayılı Makine Direktifi
  • 2009/125/EC sayılı Çevreye Duyarlı Tasarım Direktifi
  • 2014/53/EU sayılı Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği
  • 1999/5/EC sayılı Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları (R&TTE ) Direktifi

CE Belgesi Çevirileri Nasıl Olmalıdır?

CE belgeleri bilindiği üzere içerisinde çeşitli Yönetmelik ve Direktif barındırdığından, bu belgelerin çevirileri büyük bir titizilikle yapılmalı, rakam, harf açısından eksiksiz ve hatasız bir çeviri müşteriye sunulmalıdır. Gözden kaçırılan herhangi bir rakam hatası veya harf eksikliği, bazen direktifler arasında gereksiz boşluk bırakma veya hiç boşluk bırakmama gibi sorunlar müşterinin işini aksatabilir ve bu da çeviri işletmesinin itibarını olumsuz yönde etkileyebilir.

CE Belgesi Çevirilerinde Neden Dijital Tercüme ile Çalışmalısınız?

Dijital Tercüme’de, CE belgelerinizin çevirileri eksiksiz bir şekilde tamamlanıyor, ardından CE belgelerinde uzman editörümüzce içerik kontrolü sağlanıyor ve son adım olarak da rakam ve harf kontrolü yapılıyor.

3 adımlı çeviri ve kontrol adımları sayesinde çevirilerinizde kaliteden ödün vermiyoruz.

                                E-posta: info@dijitaltercume.com                Telefon: 0212 220 43 04

Tercihinizin kaliteden yana olması dileğiyle..