Kültürel Adaptasyon Sürecinde Renkler Neden Önemlidir?

Kültürel Adaptasyon Sürecinde Renkler Neden Önemlidir?

Günümüzde birçok kurumsal şirket hedef pazarlara açılarak markalarını yeni bölgelerdeki insanlara tanıtmayı amaçlıyor. Bu durum da marka yerelleştirme hizmetlerine olan ihtiyacı beraberinde getiriyor. Yeni hedef pazarlarda uzun süreli yer bulabilmek için dikkat edilmesi ve asla atlanmaması gereken nokta ise hedef müşterilerin kültürel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak ve bu doğrultuda bir yerelleştirme işlemi gerçekleştirmektir.

Bilindiği üzere, yerelleştirme çeviriden farklı bir süreç. Zira, yerelleştirme yalnızca dile odaklanmakla kalmıyor aynı zamanda kültürel unsurlar başta olmak üzere renk, sayı, sembol, tarih, saat vb. gibi terimleri de hesaba katıyor. Sebebi ise, bu kavramların anlamlarının ve kullanımlarının kültürden kültüre farklılık göstermesidir.

“Renk” deyip geçmemek lazım… Özellikle de renklerin kültürel adaptasyon sürecinde son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Duygu ve düşünceleri etkileyen renkler, eskiden beri insanların yaşamlarının önemli bir parçası olmuştur. Direkt olarak duygu ve düşüncelere hitap ettiği için de, günümüzde birçok marka tüketicileri etkileyebilmek için ürünlerini veya hizmetlerini tanıtırken renk psikolojisinden faydalanıyor.

Renk psikolojisinin dünyanın farklı kültürleri üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Bu bağlamda renkler, farklı kültürlerde olumlu veya olumsuz düşünceleri çağrışmaktadır. Örneğin bir renk, bir kültürde mutluluğu temsil ederken başka bir kültürde kıskançlığı sembolize edebilir. Bu nedenle, özellikle yerelleştirme hizmetleri kapsamında markanın ve kampanyaların zarar görmemesi ve de hedef kitlenin geri püskürtülmemesi için doğru renk seçimi yapabilmek kimi zaman hayat kurtarıcı olabilir.

Gelin bazı renklerin çeşitli kültürlerde ne anlama geldiğine birlikte göz atalım.

Beyaz

Birçok ülkede beyaz; saflık, temizlik ve huzur ile ilişkilendirilirken Çin ve Kore’de kötü şans ve ölümü simgelemektedir.

Siyah

Siyah birçok ülkede kötü şans, yas ve ölüm ile ilişkilendirilirken Afrika’da olgunluğu sembolize etmektedir.

Mavi

Avrupa ve Kuzey Amerika’da mavi; otoriteyi ve güveni simgelemektedir. Latin Amerika ülkelerinde ise mavi; Meryem Ana’yı, zenginliği ve sağlığı temsil etmektedir. Bazı ülkelerde ise üzüntü ve yalnızlıkla ilişkilendirilmektedir.

Yeşil

Yeşil; Meksika’da bağımsızlığı temsil etmektedir. Endonezya’da ise ölümle ilişkilendirilmektedir. Çin’de sadakatsizliği temsil ederken Orta Doğu’da bereketin ve şansın sembolüdür.

Kırmızı

Kırmızı; birçok Asya ülkesinde uzun yaşamı ve refahı simgelemektedir. Bazı Afrika ülkelerinde kırmızı ölümle ilişkilendirilirken İran’da cesareti ve iyi şansı temsil etmektedir.

Turuncu

Birçok Avrupa ülkesinde turuncu; sonbaharı ve hasadı simgelemektedir. Ukrayna’da cesareti ve gücü temsil eden turuncu; Mısır’da yas tutarken tercih edilen bir renktir.

Pembe

Pembe genel olarak birçok ülkede aşk, şefkat, romantizm, güven, hassasiyet gibi olumlu anlamlarla ilişkilendirilmektedir.