Oxford Sözlükteki Yeni Son Kelime: Zyzzyva

Oxford İngilizce Sözlük’e 1200 kadar yeni sözcük ve ifadenin eklendiği son güncellemede tropik bir tür yaprak biti olan ‘zyzzyva’, eski mısırda üretilen bira ‘zythum’u yerinden ederek sözlükteki son kelime oldu.

Zyzzyva’ kelimesi ilk defa Thomas Lincoln Casey tarafından 1922’de kullanılmıştı. Birleşik Devletler sözlük yetkilisi Katherine Connor Martin kelimenin nereden türediğinin belli olmadığını söyledi. Bazı kaynaklar sözcüğün buğday bitinin çıkardığı sesten esinlendiğini belirtirken Martin’e göre sözcüğün alfabetik olarak farklı bir kelime olması için yaratılmış olması da muhtemel.

Güncellemede, geçen yıl yılın kelimesi olarak ilan edilmiş olan ve ‘belirli bir konu üzerinde, duygular ve kişisel kanaatlerin kamuoyunu belirlemede nesnel gerçeklerden daha etkili olması’ olarak tanımlanan ‘post-truth(gerçek-ötesi)’ de sözlüğe eklendi.

Ayrıca isim olan ‘thing (şey)’e de yeni bir anlam eklendi. Oxford Sözlük, asırlardır İngilizcede bulunan bu kelimeye son yirmi yılda ortaya çıkmış bir anlam olan ‘gerçek bir olay veya uygulama’yı da ekledi.

Boston marriage (Boston evliliği) da güncellemede sözlüğe eklenen ifadelerden biri oldu. Bu ifade de ‘romantik bir ilişkisi bulunan veya çok yakın arkadaş olan iki kadının birlikte yaşaması’ anlamına geliyor. Bu ifadenin Henry James’in 1886’da yazdığı ‘The Bostonians’ kitabından esinlenerek ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor. İfadenin en erken kullanımı 1893’teki bir mektupta bulunuyor.

Oxford Sözlük yılda dört güncelleme yayınlıyor. Bir sonraki güncelleme 2017 Eylül ayında olacak.

 

Kaynak: Oxford Sözlük