Yerelleştirmede Tek Dilli (SLV) ve Çok Dilli Sağlayıcılar (MLV)

Yerelleştirme projelerinde müşterilerin iş verebileceği başlıca iki tip sağlayıcı bulunmaktadır: Single Language Vendors(SLV)lar ve Multi Language Vendors(MLV)lar, yani tek dilli sağlayıcılar ile çok dilli sağlayıcılar.

Tek dilli sağlayıcılar bir veya en fazla birkaç dilde hizmet veren, çok dilli sağlayıcılara kıyasla nispeten daha kompakt bir yapıya sahip ve kapsam bakımından daha ufak yapılarda düzenlenmiş sağlayıcılardır. Bu tür sağlayıcılarla çalışmak, o an için yalnızca belli bir pazara açılmak isteyen müşterilerin çoğunlukla tercihidir. SLVler bazı durumlarda diğer SLVler ile iş birliği içinde veya belli bir projede MLVler bünyesinde iş yapabilir. Aldıkları projeleri, çok dilli sağlayıcılara kıyasla birbirlerine daha yakın, birbirlerini yakından tanıyan bir ekip ile yürütürler, tek dilli sağlayıcıların proje yöneticilerinin her bir ekip üyesinin güçlü ve zayıf yönlerini özel olarak bilmeleri olağan bir durumdur. SLVler aynı zamanda MLVlerin aksine belli uzmanlık alanlarında yoğunlaşmış olabilirler. KeytoTurkey (Lokalizasyon) hizmetimiz, Türkiye pazarına yeni adım atıyor veya bu pazarda uzun süredir faaliyet gösteriyor olun, doğru iletişim hedeflerinize ulaşmanıza, hatta onları büyütmenize büyük ölçüde yardımcı olur. Yerel pazara, kültüre ve çağa ayak uydurmanız sağlanır. Örneğin; otomotiv sektöründe aracın bir parçası olan “Rear view mirror” için “Arka görüş aynası” mı yoksa “Dikiz aynası” mı deneceği bir tercih sebebidir. Bu tercihi ise, firmayı yakından tanıyan ve ilgili terimcelere aşina olan profesyonel bir ekip tarafından sağlanır.

Çok dilli sağlayıcılar genellikle küreselleşme piyasasının önde gelen, dünyanın birçok pazarında iş yapan büyük şirketlerin tercihidir. Bu tür sağlayıcıların çoğu onlarca dilde hizmet sunabilir, tek dilli sağlayıcılara kıyasla devasa ekipleri, hatta alt ekipleri bulunur. SLVler ile MLVlerin sundukları hizmetler hemen hemen aynı olup, yalnızca kapsam bakımından farklılık gösterirler. Key4World (Globalizasyon)  kapsamında ele alabileceğimiz çok dilli hizmetler, kurumsal kimliğinizle uyumlu, tam anlamıyla sizi yansıtan çalışmalar olması ile birlikte doğru bir ekiple iş birliği yapıldığında globalleşen dünyanın kapılarını açmak için her zaman güvenebileceğiniz dijital anahtarınızdır. 

Tek dilli sağlayıcılar ile çok dilli sağlayıcılar arasındaki ilişki bir rekabet ilişkisinden ziyade bir amaca uygunluk ilişkisidir. Müşterilerin, almak istedikleri hizmet için hangi tür bir sağlayıcının daha uygun olacağını seçmeleri, profesyonel hizmeti nasıl ve ne şartlarda alabileceği ve ihtiyaçları olan kaliteyi –doğru bir yönlendirmeyle- nasıl yakalayabileceği açısından oldukça önemlidir.

Bu sebeple projenizin neye ihtiyacı olduğunu, bütçenizi ve ulaşmanız gereken kaliteyi bilerek bu kriterlere göre ne tür bir sağlayıcı ile çalışmanız gerektiğini belirlemeniz amaçlarınıza ulaşmada yerinde olacaktır.