Bir Çevirmenin Profesyonel Kariyer Planlaması

Araştırma

Çeviri mesleğinde kilit nokta sürekli gelişmeye açık olmaktır. Yeni şeyler öğrenmeye meraklı ve sürekli okuyan bir çevirmen olmak bu süreçte önemli bir unsurdur. Mesleki hedefleriniz açısından gerçekçi bir şekilde çalışmaya koyulmak için araştırma ön koşuldur.

Eğitim ve gelişim
Kariyer planlamanıza başlamadan önce genel kariyer planlamalarınızı gözden geçirin. İş hayatınızda nereye ulaşmak istiyorsunuz, yapmış olduğunuz işle nasıl bir fark yaratmak istiyorsunuz ve kim için bu farkı yaratmak istiyorsunuz?

Uzmanlık alanı seçimi
Her alanda uzman olmak çok zordur. İlgi duyduğunuz ve o alanda okumayı sevdiğiniz bir uzmanlık alanı seçin. İlgi duyduğunuz uzmanlık alanını seçtikten sonra kariyer planlamanıza başlayabilirsiniz. Almış olduğunuz eğitiminin uzmanlık alanınızla uygun olup olmadığından emin olun.

Unutmayın ki çeviri pratiği ne kadar önemli olursa olsun uzman bir çevirmenin gelişimi eğitimden geçer. Eğitiminiz için zaman yaratın!

Çalışma Planı
Hedefinizi belirledikten sonra bir çalışma planı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Amaçlarınıza ulaşmak için bilgi eksikliğinizi ve becerinizi ölçün ve eksikliklerinizi nasıl giderebileceğinizi düşünün. Örneğin; teknik alanında uzmanlaşmak istiyorsanız ve terminoloji eksikliğinizin var olduğunu düşünüyorsanız, bu eksiklikleri gidermeye yönelik çözüm yolları arayın. Örneğin; dil çiftinizde hazırlanmış kullanım kılavuzları veya teknik dergileri okuyabilirsiniz.

Yazılı hedefler

Maddeler halinde kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi belirleyin. Bu hedeflere ulaşmak için hangi aktiviteleri yapmanız gerektiğini sıralayın. Yine teknik alanında örnek vermek gerekirse, bu alandaki bir seminere katılabilir veya aylık teknik dergiler okuyabilirsiniz. Bu çalışmaları hangi sıklıkla yapacağınızı da belirlemeyi unutmayın. Yapmış olduğunuz çalışmalara yönelik düşüncelerinizi de kararlaştırın. Böylelikle geriye baktığınızda çalışmalarınız yazılı halde olacak ve değerlendirmesi daha rahat olacaktır. Ayrıca hedeflerinize daha yakın olup olmadığınızı ve bir sonraki adımınızın ne olması gerektiğini kendinize sorun ve bunları yazıya dökmeye çalışın.