Muvafakatname Çevirileri

Sözcük anlamı “İzin verildiğine ilişkin üzerinde bilgi bulunan yazılı belge” olan muvafakatname, bir kişinin başka bir tüzel veya özel kişiliğe, sahip olduğu çıkar ve haklarını kullanabilmesi için vermiş olduğu özel izin belgesidir. Bu belge ile hak sahibi kişi, haklarını kullanmasına izin verdiği kişiye, kendi adına bazı resmi işlemleri yapabilmesi için gerekli yetkileri vermiş olur.

Muvafakatnameler noterde hazırlanabilir veya önceden hazırlanmış bir muvafakatname noterde düzenlenip onaylanabilir.

Muvafakatname genellikle aşağıdaki durumlarda ilgili kurumlarca istenir,

  • Boşanmış anne babaların, çocukları için pasaport çıkartmaları gerektiğinde çocuğun velayeti kimde olursa olsun ebeveynlerden muvafakatname istenir.
  • 18 yaşını doldurmamış çocukların yalnız veya birinin gözetiminde yurtdışına çıkmak istemesi durumunda yine ebeveynlerden muvafafakatname talep edilir.
  • 18 yaşından küçük bireylerin herhangi bir kulüpte spor etkinliklerine katılabilmeleri için muvafakatname istenir.
  • Evli kişiler, yaşadıkları evi satmak istediklerinde eşlerinden muvafakatname almaları gerekir, aksi halde satış gerçekleşemez.

Bu gibi işlemleri yaptırmak isteyen yabancı uyruklu kişiler, pasaport tercümeleri ile birlikte notere başvurup ilgili belgeyi yazdırabilirler. Noterde hazırlanan muvafakatnameler Türkçe dilinde yazılır. Bu sebeple belgenin imzalanabilmesi için işlemin yapıldığı noterlik tarafından onaylı bir yeminli sözlü çevirmen tarafından belgenin ilgili dile tercüme edilmesi gerekir. Bu şekilde vekaleti veren kişi ile noter katibi arasında mutabakat sağlanabilir.

Türk vatandaşları ise noterde yazdıracakları Türkçe muvafakatnameleri, belgeyi talep eden kurum tarafından istendiği takdirde, yeminli tercümana noter onaylı olarak tercüme ettirirler. Genellikle 18 yaşını doldurmamış çocukların yurtdışına çıkışı esnasında istenen muvafakatname tercümeleri, gidilecek ülkede herhangi bir sıkıntı yaşamamak adına önemlidir. Muvafakatname çevirileri sayesinde yurtdışına seyahat eden çocuğun, anne ve babasından gerekli izinleri aldığı belgelenmiş olur.

Muvafakatname çevirilerinde kişi bilgilerinin eksiksiz ve doğru tercüme edilmesi çok önemlidir. Bunun için uzman bir çeviri bürosu veya uzman bir yeminli tercüman ile çalışmak gerekir. Bu gibi resmi belgelerde gözden kaçacak en küçük bir hata bile süreci olumsuz etkileyebilir.