Rusça Hakkında Bilgi

Rusça, Hint – Avrupa dil ailesinin Slav dilleri kolunda bulunan, eski Sovyet ülkelerinde konuşulan ve Eski Doğu Slavcadan 6-7. Yüzyıllardan itibaren farklılık göstermeye başlamış bir dildir. Rusça bilim alanında Latince ve Fransızcadan etkilenmiştir. 100 yıllık Moğol hakimiyetinde ise Türki unsurlardan birçok kelime Rusçaya geçmiştir.

Rus dili bulunduğu konum içerisinde Çekçe, Lehçe, Slovakça, Slovence, Beyaz Rusça, Rusça, Ukraynaca, Boşnakça, Bulgarca, Hırvatça, Makedonca, Karadağca, Sırpça dilleri ile akrabadır. Sovyetler Birliği 1991 yılına kadar dünyanın en büyük devleti konumda olduğu için içerisinde barındırdığı milletler oldukça fazla ve sınırları da baz alındığında oldukça yaygın bölgelerde Rusçanın konuşulduğunu görmek mümkün. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusça cazibesinden bir şey kaybetmedi. Hala o coğrafyanın çoğu bölgesinde resmi dil olarak konuşulmaktadır.

Rusçanın resmi dil olduğu bölgeler: Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Osteya, Abhazya
Rusça konuşulan bölgeler ise şu şekilde: Polonya, Estonya, Litvanya, Ukrayna, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Tacikistan, Moldova, Romanya, Özbekistan, İsrail, Slovakya, Alaska

Rusya’da 137,000,000 kişi tarafından Rusça konuşulmaktadır. Toplamda ise anadil ve ikincil olarak konuşanların sayısı 201,373,900 kişidir. Dünyada anadil olarak en fazla konuşmacıya sahip 8. Dil konumundadır. Avrupa’da ise en fazla konuşmacıya sahip tek dildir.

Bunun yanı sıra;

  • Birleşmiş Milletler,
  • Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı,
  • UNESCO,
  • Dünya Sağlık Örgütü,
  • Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü,
  • Uluslararası Telekominkasyon Birliği,
  • Dünya Meteoroloji Örgütü,
  • Gıda ve Tarım Örgütü,
  • Uluslararası Standartlar Teşkilatı,
  • Şangahy İşbirliği Örgütü,
  • Avrasya Ekonomi Topluluğu,
  • Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü,
  • Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu,
  • Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu,
  • Bağımsız Devletler Topluluğu

gibi topluluk ve birliklerin resmi dillerinden bir tanesi Rusçadır.

Rus dilinin en önemli alanı edebiyattır. Bu alanda dünya devi eserler vermiş yazarları vardır. Bu yazılar kusursuz şekilde nasıl Türkçeye çevrildi ise Rusçaya çevrilecek olan metinleriniz ya da Türkçeye çevrilecek metinleriniz aynı özenle Dijital Tercüme’nin uzman kadrosunun elinden geçmektedir.

Rusça bu kadar yaygın kullanışa sahipken tıpkı Türkçede olduğu gibi kullanıldığı bölgeye göre lehçe, ağız ya da bazı kullanımları değişebiliyor. Bu yüzden her bölgenin kullanım şekline aşina bir tercüme bürosu ile çalışmak kusursuz sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi çalışılacak olan büronun güvenliği ve bu konuda herhangi bir başarısı olup olmadığıdır. Bu noktada çalışılmak istenen çeviri bürosunun güvenilirliğini öğrenmek için elbette ki birçok yöntem vardır ve fakat en belirgini yaptığı projelerdeki başarısı, aldığı güvenilirlik ve kalite sertifikaları ve her şeyden en önemlisi müşterilerinin memnuniyetidir. Bununla birlikte çevirmenlerin dil çiftinde ne kadar başarılı olduğu ancak yaptıkları projeler ile belli olur. Büronun güvenilirliği deminde bahsedildiği üzere almış olduğu kalite sertifikaları ve müşterilerinin güler yüzü ile belli olur.

Hem Rusça Hem Türkçeye tam hâkimiyet çok önemlidir. Rusça ve Türkçenin karmaşık yapısı, bölgelere göre kullanım farklılıkları göstermesi gibi etmenlere çok dikkat edilmesi gerekmekle birlikte Rusçada ince detaylar mevcuttur. Bu detayların doğru yakalanıp, yorumlanması dış ticarette firmaların daha rahat bir nefes alarak ürünlerini tanıtma, anlaşmalar yapma imkânı sunmaktadır. Bu yüzden bu dil çiftlerine hâkim çeviri kadrosu olan bürolar ile çalışmak kaliteli bir iş çıkarmak ve sorunsuz şekilde tanıtım yapabilmek için elzemdir.

Alanında uzman bir kadro ile çalışmak her zaman başarının anahtarı olmuştur. Dijital Tercüme dünyaca yaygın olan Rusçanın her lehçesine her alanına hâkim çevirmen kadrosu ile yapmış olduğu projeler ve işleri ile başarısını ortaya koymuştur. Siz de Kiril alfabesinden oluşmuş Rusça dilinde karışıklıklara veya yanlış çevirilere pirim vermek istemiyorsanız eğer 700+ den fazla referans ve onlarca müşteri memnuniyeti olan Dijital Tercüme’ye bekliyoruz.

Başarımızın sırrı işimizi her zaman severek ve kaliteli yapıyor oluşumuzdur.