İşaret Dili Çevirisi Yapan Robot Prototipi Üretildi

Antwerp Üniversitesi’nde okuyan bir grup mühendislik öğrencisi konuşmayı işaret diline çeviren robotik kol geliştirdi. Bu düzenek sayesinde işaret dili bilmeyenler de işitme engellilerle iletişim kurabilecek. Düzeneğin üç boyutlu yazıcı ile basılıyor olması ise sistemin, düşük maliyetli ve dünya çapında ulaşılabilir olmasını sağlıyor.

Proje üyelerinden Stijn Huys projeye başlama sebeplerinin Belçika’da çok az işaret dili çevirmeni olduğunu fark etmeleri olduğunu söyledi. Özellikle Flemenk işaret dili konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Huys, robotik eğitimi almış olmasının da projenin gelişimde etkili olduğunu belirtti.

2014 yılında başlanan projede bu yıl, çalışan bir prototip üretilebildi. Üç boyutlu yazıcı ile basılmış 25 parçadan oluşan robotik kolun 140’ın üzerinde ülkede üretilebileceği öngörülüyor. Şimdilik yalnızca tek kolla çeviri yapılabiliyor ancak ekip, daha detaylı ve doğru bir çeviri için ikinci kol üzerinde çalışıyor. Konuşmayı işaret diline çeviren robotun, anadili olan Flemenkçe dışında hangi dillerde çeviri yapabileceği henüz bilinmiyor.

Bu yılın başlarında Japon işaret dili ile iletişim kurabilen bir robot geliştirilmişti ancak bu robot eşzamanlı çeviri yapamıyordu.

Dünya çapında işaret dili ile iletişim kuran 70 milyon insan var ancak her zaman bir işaret dili çevirmeni bulunamayabiliyor. Bu projenin amacı çevirmenlerin yerini almak değil, kalan iletişim boşluklarını doldurmak.

Kaynaklar:

IB Times

Slashgear