Yeminli Tercüman kimdir?

Yeminli tercüme, altında yeminli bir tercümanın imza ve kaşesi bulunan çeviridir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması mecburi olan yeminli tercümanlar imza ve kaşe yetkisine sahip olabilmek için hedef ve kaynak dillerine hâkim olduğuna dair resmi evrakları notere teslim eder ve yine noter huzurunda gerekli beyanı okuyup imzalar. Bu işlemleri yerine getirmemiş tercümanların imza ve kaşe yetkisi bulunmaz.

Yeminli tercümanların imza ve kaşesi tercüme edilmiş olan belgenin resmi kurumlarda geçerli olmasını sağlar. Bir belgeyi imzalayan yeminli tercüman o çevirinin doğruluğunun ve orijinal metne sadık oluşunun sorumluluğunu alır ve yanlış çeviriden doğabilecek olası sorunlarda imzası bulunan çevirmen sorumlu tutulur.

Noter tasdiki alınacak bir belgenin yeminli bir tercüman tarafından çevrilmiş olması gerekir. Aksi takdirde noter, belgeyi onaylamaz. Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş bir belge ancak o tercümanın yeminini ettiği noter tarafından onaylanabilir. Yeminli tercümanın imza ve kaşesi bulunan belgeler her noterde geçerli değildir.

Sonuç olarak, yeminli tercüman noter huzurunda çeviri yaptığı dillerdeki uzmanlığını kanıtlamış ve imza ve kaşe yetkisi bulunan çevirmendir. Resmi kurumlarda kullanılacak veya onaylatılacak olan belgeler ancak yeminli bir tercüman tarafından çevrildiyse kabul edilir.